22.01.2023 | 18:36
Съоснователят на Nexo: Обвиненията на прокуратурата са безумни, ще заведем дело срещу България (ВИДЕО)
"Политическата ни класа използва българските органи за рекет"

Моето ежедневие е доста скучно, опитваме се да създаваме хубав продукт, за да покажем, че в тази клета държава може да се случват хубави неща. И сега трябва да се занимаваме с безумните обвинения на прокуратурата. Отдавна не живея в България. Това заяви съоснователят на Nexo Антони Тренчев в студиото на „120 минути“ по bTV.

Тренчев обясни, че Nexo се е споразумяла с всички 50 щата в САЩ, вкл. и с федералното правителство и с прокуратурата на Съединените щати. Той поясни, че всичко е било заради административни нарушения.

Заради действията на българската прокуратура срещу Nexo, Тренчев заяви, че компанията ще заведе дело срещу България, като по този въпрос вече се занимават юристи от световно ниво.

Истината е, че единственото, което сме видели след акцията, са два хвърчащи листа. Топ префесионалисти на глобално ниво вече оценяват щетите, които са за над 1 млрд. долара. Ще отстоим своите интереси. закани се той.

Към Nexo няма нищо – това, което има като сензация, е един спор от частно-правен характер с няколко индивида от Великобритания.

Тренчев поясни още, че компанията не оперира на територията на България, тъй като е запозната с обстоятелството, че политическата класа използва правосъдните органи за репресии.

Съоснователят на Nexo категорично отхвърли твърденията, че компанията финансира терористи или се занимава с пране на пари.

,,Имаме най-сериозната и стриктна политиката по отношение на изпирането на парите и финансирането на тероризма. Имаме прекрасен екип от 30 души, които са обучавани в САЩ по най-високите стандарти и критерии“, отбеляза Тренчев.

По думите му всичко, което се случва с Nexo в България, е с цел да бъде отклонено вниманието на обществото от наистина належащите проблеми, като липсата на ефективно правосъдие и фиктивната борба с корупцита.

Вече 30 години позволяваме на шайка бандити да мародерства. Не им понесе, че се оформя един IT сектор, който просперира без еврофондове и без обществени поръчки. И нашите хора имат своите граждански позиции, което стана силно неудобно. По време на обиските е имало подхвърляне „Ще се научите вие на кого да давате пари“. Време е тази шайка да се изрине, призова Тренчев.

Според него дори не е изключено главният прокурор Иван Гешев да попадне в списъка „Магнитски“ заради действията на българската прокуратура.

Тренчев увери, че от този момент нататък българското общество ще има силен съюзник в лицето на Nexo срещу безобразията, извършвани от политическата класа.

Той добави още, че не познава Махмуд Мохамед, който е в забранителния списък на издирвани лица на израелските служби.

,,Освен това той не е клиент на Nexo“, уточни Тренчев, опровергавайки официалната теза на прокуратурата.

Тренчев обясни още, че Мохамед е правил транзакции в Nexo две години преди да попадне в списъка.

,,Ние като институция следим всички входящи и изходящи транзакции на нашата платформа в реално време“, обясни Тренчев и допълни, че това е сертифицирана програма, с която се следи дали паричните потоци са чисти или не.

,,Тя се използвала от ЦРУ и ФБР. Това е възможно само при блокчейн технологиите и криптовалутите“, поясни Тренчев.

Цялото интервю!

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране