01.02.2024 | 10:21
Съпругата на убития Божанов близка с жената на Иван Гешев (ВИДЕО)
Много хора имат мотив за убийството му, каза директорът на Антикорупционния фонд Бойко Станкушев

Мотиви за убийството на Мартин Божанов-Нотариуса имат много хора. Това заяви директорът на Антикорупционния фонд Бойко Станкушев в ефира на “Здравей, България”. Коментарът му идва часове, след като Божанов беше застрелян в столичния квартал „Горна баня”. По първоначални данни на разследващите куршуми са попаднали в тялото и вероятно в главата на жертвата.

Името на Божанов фигурира в разследване на Антикорупционния фонд, според което той е осъществявал връзка с прокурори срещу заплащане – с цел решаване на проблеми на клиенти на обвинението. Твърди се, че убитият е свързан и с имотни измами.

Според Станкушев очевидно екзекуторите много са бързали.
„Мястото, на което е извършено убийството, не е отдалечено. Действията не са били много професионални”, каза той.

Според шефа на Антикорупционния фонд мотив за убийството може да имат много хора. “Това може да са ощетени граждани, от които са откраднати имоти, а такива има много. Кражбите ставали с подправени нотариални документи, а извършителите си осигурявали защита. Потърпевшите знаели, че ако се оплачат, полицията и прокуратурата няма да реагират, както трябва”, добави Станкушев.

Той уточни, че жертвите са били собственици на хубави, централни имоти, в които не живеели.

„Хората, които Божанов ръководел, правят проучване, превземат имота, във владение влиза друг човек, обикновено – подставено лице, след което започва прехвърляне. В един от случаите собствениците успяват да си върнат имота, но твърдят, че в него е имало подслушвателна апаратура”, уточни Бойко Станкушев.

По думите му съпругата на убития е била служител на ГДБОП. Имало “интересна връзка” със семейството на бившия главен прокурор.

„Има информация, че съпругите на Божанов и Гешев са били в близки отношения”, каза още той.

„В трите разследвания на Антикорупционния фонд се установява, че мрежата стига до най-високо ниво, по най-високите етажи на властта. Божанов е държал под ръка нотариуси, които са извършвали услугата незаконно присвояване на имот”, добави Станкушев.

Цялото интервю

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране