01.03.2024 | 16:51
С викове посрещнаха ковчега на Навални, мистерия със съпругата му Юлия
Родителите на Навални - Анатолий и Людмила, бяха забелязани да влизат в храма, а всички присъстващи рискуват да бъдат задържани

Катафалката с ковчега на Алексей Навални пристигна за опелото в църквата “Утоли моята печал” и погребението в Москва.

Въпреки засиленото присъствие на силите за сигурност започна траурната церемония за противника на Кремъл Алексей Навални, който почина преди две седмици в затвор в Арктика, предаде ДПА.

Близо до църквата, посветена на иконата на Божията Майка “Утоли моята печал” в московската община Марино, хиляди опечалени хора, носещи цветя, се събраха около металните прегради, за да се сбогуват с опозиционния лидер.

Всички присъстващи рискуват да бъдат задържани, отбелязват западни медии, тъй като след смъртта на Навални стотици бяха арестувани при опитите си да положат цветя в памет на опозиционера.

Събралото се множество посрещна тленните останки на Навални със скандирания “Не те беше страх, и нас не ни е страх”, “Навални”, “Не на войната”, “Няма да забравим”, “Убийци”, “Русия ще бъде свободна”.

Ковчегът беше внесен в църквата, където снимането е забранено. По-рано от екипа на Навални съобщиха за смущения в интернет връзката, което затруднява предаването на живо, информира Би Би Си.

Родителите на Навални – Анатолий и Людмила, бяха забелязани да влизат в храма. По-късно сътрудникът на опозиционера – Иван Жданов, обяви, че службата е приключила, и призова хората да отидат към гробището.

Междувременно не е ясно къде се намира съпругата на покойния – Юлия Навалная. Предполага се, че е в чужбина, но местонахождението ѝ не е известно, съобщава Би Би Си.

Говорителката на Навални Кира Ярмиш каза, че по неизвестни причини семейството и организаторите са получили тялото му от моргата по-късно от очакваното.

По-рано Кремъл обяви, че неразрешените събирания на хора за траурната церемония за покойния руски опозиционен лидер са в нарушение на закона, предаде Ройтерс.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отказа да даде оценка на Навални като политическа фигура и каза, че няма какво да каже на семейството му.

“Само напомняне, че имаме закони, които трябва да бъдат спазвани. Всякакви неразрешени събирания са в нарушение на закона, а тези, които участват в тях, ще бъдат държани отговорни, отново в съответствие със закона”, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране