20.05.2019 | 2:05
С избирателна активност можем да убием купения вот
Усещането в обществото е, че ГЕРБ си отива, ако не сега и веднага, то в обозримо бъдеще, казва социологът Кольо Колев

Интервю на Мая Кулишева

– Г-н Колев, съвсем скоро млад политолог в свое интервю обясни, че всеки свободно пуснат глас убива „мръсен“ глас, било то корпоративен, купен, глас под натиск на предстоящите избори. Съгласен ли сте с подобно приканване на гражданите да отидат до урните на 26 май?

– Това е вярно, но е вярно и обратното – че всеки купен, даден под натиск глас убива един нормален. И двете неща са верни, но в такъв момент, разбира се, човек поне трябва да призове гражданите да гласуват масово – заради хората, които са заплашени за икономическото си състояние, за близките си, за собствената си работа, от която зависят семействата им… Но имам известни съмнения дали в действителност това ще се случи – да имаме една много висока избирателна активност, с която да преодолеем купения вот.

– Бойко Борисов често твърди, че ГЕРБ е безукорен и „всеки, за който има и съмнения – оставка“. Това не е ли опозиция на собственото му управление?

– Наистина има известна шизофренност в подобна позиция, но когато се открояват ясно съществуващи проблеми – корупция и незаконно обогатяване, злоупотреба с влияние, независимо дали си във властта или извън нея, ти трябва да правиш това. Друг е въпросът какви действия предприемаш в рамките на самата власт – дали само клатиш въздуха, или предприемаш реални действия, предотвратяващи всички тези негативни процеси. Сега гледаме как се мяткат патриотите, но когато упражняват същата власт, не виждаме какво реално правят. „Воля“, която се изявява като „опозиционна“ партия…

– Тя подкрепя ГЕРБ във всички предлагани законопроекти.

– Да, виждаме трогателно единение с ГЕРБ. Това не е само у нас, това са нормални политически игри, друг е въпросът доколко са чистоплътни.

– ДПС заявиха, че ще отсъстват от заседанията на парламента, тъй като са на предизборна обиколка.

– Едно е такова неприсъствие, пряко свързано с предизборния процес, а друго трайното отсъствие, което автоматично ще доведе до невъзможност за функциониране на парламента.

– Може ли в такъв случай да бъде разпуснато Народното събрание?

– Може, само че няма да се случи. ДПС са в добри позиции спрямо властта, но да бламират и да торпилират това управление нямат особен интерес. Същото се отнася и за ВМРО, което е постоянен донор за формирането на парламентарно мнозинство. Така че – една загуба на изборите не води автоматично до падане на правителството. Друг е въпросът, че ще се създаде съвършено нова политическа обстановка. ГЕРБ, който се къпеше в стабилността и непобедимостта, ще излъчи усещането за слабост, за преходност. Усещането в обществото е, че ГЕРБ си отива, ако не сега и веднага, то в обозримо бъдеще. Усещането на сила е свързано и с местните избори, и с финансирането на политическите партии. ГЕРБ отива и казва кой колко да даде и хората… дават. Съвсем различно ще бъде, когато същата политическа сила в новата обстановка излъчва слабост и преходност. Но няма да се случи падането от власт веднага, освен ако самият Борисов не реши да предизвика предсрочни избори.

– Но наблюдатели казват, че за премиера е много важен изборът на нов главен прокурор – изтича мандатът на Цацаров.

– Първите номинации са предвидени за юли. Мандатът на главния прокурор изтича в началото на следващата година. Вероятно всеки би трябвало да се вълнува от въпроса кой ще бъде новият главен прокурор. Това е фигура с огромна власт, сила и възможности да влияе върху обществения, пък и върху политическия процес. Едно е обаче да се интересуваш, друго е имаш ли ресурса и силите да вложиш в една или друга личност. Не съм убеден, че при загуба на ГЕРБ те ще имат тези възможности, които имаха досега, за въздействие и върху тази система. Повтарям – при загуба на ГЕРБ ще имаме продължителен процес на отшумяване и разотиване на ГЕРБ, а при победа е напълно възможно да сме свидетели на известно стабилизиране на управлението.

– Министърът на земеделието Румен Порожанов подаде оставка и тя бе приета от премиера след дълго отбягване на отговор на въпроса за имотното му състояние и какво е ставало задкулисно с евросредствата в ДФ „Земеделие“.

– Да, там се натрупаха много неща, включително игрите на фонд „Земеделие“ и декларацията на Порожанов. Той се объркал, пък жената, с която живеел на съпружески начала, се оказа, че му била съпруга. Малко детска работа, да не кажем други думи. Там разхищенията не са от вчера, ходът е логичен, но това няма да даде търсения ефект за отслабване на напрежението, както и на негативизма спрямо ГЕРБ. Няма да обърне нещата, защото за голяма част от хората това е още едно потвърждение за заиграването на партията на Борисов със съмнителни интереси, в това число и с ДПС. Това е още един гвоздей в цялата битка и според мен това ще доведе до още по-голяма нагласа в обществото да се накажат управляващите. Ще видим какво ще се случи. Възможно е хората, отвратени, да кажат „всички са маскари, няма да им гласувам“. Но се надявам, че няма да стане така, а ще има наказателен вот.

– Очевидно обществото иска да се смени изцяло моделът на управление. Хората не вярват на нито една институция, може би с изключение на президента.

– Да, така е. Само че това е и изблик на радикализъм. „Писна ни вече, стига вече!“ А от друга страна, само с гол радикализъм без ясни стъпки какво да се прави нищо няма да се постигне. Какво? Ще сложим президента начело и ще ликвидираме Конституцията и въобще политическите партии? Да, има такива опити в миналото, но те не са завършили много позитивно. Добре, нека правителството и президентът да водят в рамките на правомощията си политическа битка, но и да мислят, че трябва и да работят заедно, а не да виждат в т. нар. демокрация само тояга, с която да удариш опонента. Така е още по-лошо, когато виждаш във властта това, което маймуната вижда в микроскопа, а именно – средство да си чупиш орехите…

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране