18.09.2023 | 20:44
Тагарев: Не знаем от къде е дошъл дронът, няма никаква причина да ми искат оставката
За 7 месеца екипите са викани 34 пъти и са унищожени 127 боеприпаса от различен характер

Няма никаква причина да ми искат оставката, заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев преди заседанието на парламентарната комисия по отбрана. “Не ги броя, но средно по 2-3 пъти седмично на мен ми искат оставка”, коментира още той.

 

Тагарев заяви, че на този етап все още не е ясно от къде е дошъл дронът, който заседна на скалите в Тюленово.

 

“Той може да е паднал във водата и течението да го е извлякло към брега. Може да се се е случило преди часове, може преди дни. Оценката на пръв поглед е, че може да са минали до две седмици откакто е паднал”, каза още министърът пред журналисти.

Все още не се знае откъде е дошъл дронът, открит край Тюленово.

Това каза министърът на отбраната Тодор Тагарев пред журналисти преди извънредното заседание, на което ще бъде изслушан за актуална информация във връзка с открития дрон с боеприпас край брега на Тюленово.

Очевидно той е паднал във водата и течението го е извлякло към брега, добави министърът.

 

127 боеприпаса от различен характер са били унищожени от началото на годината, добави той. “Това потвърждава думите ми, че ежеседмично се появяват невзривени боеприпаси”, заяви още министърът и обясни, че сутринта не е бил цитиран коректно и в изказването си не е казал, че постоянно се откриват дронове.

 

От гледна точка на министерството на отбраната са спазени всички протоколи, заяви на влизане за заседанието на ресорната комисия Тагарев.

“По един случай не може да съдим за тенденция. От гледна точка на Министерството на отбраната са спазени всички протоколи, в извън работно време поддържаме готовност за реакция в рамките на 4 ч. Когато това стане през нощта, няма как някой да тръгне веднага, а на развиделяване. В 11 ч. този боеприпас бе унищожен и няма основания за притеснения на когото и да било”, подчерта Тагарев. Според него са спазени всички мерки за безопасност и никой не е пострадал. Както трябва сме направили нещата, напълно професионално, повтори министърът.

Той уточни, че с изявлението си, че ежеседмично се викат екипите за обезвреждане на боеприпаси не е имал предвид Черно море, или пък само за дронове, а за всякакви боеприпаси. Все още не е ясно откъде е дошъл дронът. “Очевидно е паднал във водата, течението го е извлякло край брега. Може да се е случило преди часове или дни, по-важно бе да бъде унищожен този боеприпас. Може би до 2 седмици да са минали” , добави Тагарев.

“За 7 месеца екипите са викани 34 пъти и са унищожени 127 боеприпаса от различен характер. Излизали са 161 военнослужещи и 68 единици техника”, отчете министърът.

 

Трайното решение е прекратяване на войната и изтегляне на Русия от войната”, така министърът отговори на депутатски питания какво може да се направи, за да няма повече боеприпаси в български води.

 

От ГЕРБ-СДС попитаха дали лицата, взривили дрона са от Армията, предвид тяхното цивилно облекло. “Не съм гледал, журналисти ми показаха преди малко снимка на човек по потник. Ако си е свършил работата, не е важно дали е по потник или с униформа. Представете си в жега как се слиза по скали със скафандър, за да се извърши подобна операция”, категоричен беше Тодор Тагарев.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране