14.09.2023 | 11:54
Тагарев разкри: България ще строи край Ямбол “малък град” на НАТО за над 100 млн. лева
Базите ще бъдат в с. Безмер и с. Кабиле

Над 100 млн. лв. ще струват сградите и съоръженията край Ямбол, които се планира да бъдат изградени за многонационалната бойна група на НАТО.

Това каза военният министър Тодор Тагарев, който вчера беше изслушан от комисията по отбрана в парламента.

Засега в бюджета е заложена сума за проектиране. Очаква се част от средствата да бъдат осигурени от НАТО. Базите ще бъдат построени в с. Безмер и с. Кабиле.

“Хората няма от какво да се притесняват, има много възможности за икономическо и социално развитие на региона при изграждането на такава инфраструктура”, обясни Тагарев във връзка с въпрос на депутата от БСП Кристиан Вигенин за безопасността на хората, които живеят в региона, както и техните протести и подписката срещу разполагането на силите на НАТО.

Министърът заяви, че според военните експерти регионът на с. Безмер и с. Кабиле е подходящ, “тъй като се търси място с възможност за учебна бойна подготовка и летища или поне едно летище. Добре е да има достъп до море, макар да не е задължително. До момента това е намерението на Министерството на отбраната”, обясни Тагарев.

 

И подчерта, че все още няма окончателно решение на министерството за построяването на “малкия град” за силите на НАТО, но и че “не можем да отлагаме дълго време”.

Тъй като се очаква базите да са готови до 2025 г., министърът заяви, че ако войната в Украйна е приключила, “тогава ще имаме нови казарми, защото в българската армия казарми не са строени от поне 40 години”.
Председателят на комисията по отбрана Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС заяви днес сутринта в кулоарите на парламента, че плановете за разполагането на базата на НАТО у нас са започнали по времето на правителството на Кирил Петков и са минали през служебните кабинети. По повод протестите в ямболско Гаджев обясни, че на хората там не им е обяснено, че това е “от ползва за страната ни и сигурността ни”. И допълни, че е възможно бойната група да нарасне до бригада. “Нека видим какви са крайните разчети, според мен се бавим, защото проектирането (на базата, бел. ред.) не е започнало”, заяви депутатът.

 

България обсъжда различни варианти за отговор на действията на Русия в нашата икономическа зона в Черно море. Това каза министрът на отбраната Тодор Тагарев пред БНТ.

 

От средата на юли Русия обявява една част от българската изключителна икономическа зона за опасна, защото ще прави учение със стрелби. Затова става опасно българските кораби да преминават през тази зона. Така се блокират нормалните коридори на търговския трафик в Черно море. Това означава, че за нас е опасно да използваме икономически тази зона, обясни казусът военният министър.

 

“Обсъждаме различни варианти за отговор – от дипломатически до ускорено придобиване на брегови противоракетни комплекси, като основният отговор не е самостоятелен, а заедно с нашите съюзници от НАТО”, каза Тодор Тагарев.

 

До голяма степен случващото се в Черно море зависи от Турция и нейните действия не позволяват по-голяма ескалация на напрежението, посочи министърът на отбраната.

 

Турската страна спазва стриктно Конвенцията от Монтрьо, като ограничава присъствието на военни кораби в Черно море, в това число и руски.

“Ангажиментите на нашите съюзници не са само с кораби. Това може да става с получаване на разузнавателна информация, с авиация, която потенциално може да действа срещу морски цели. Това може да стане и чрез брегови средства, те вече не са ограничени от конвенцията”, каза Тодор Тагарев.

 

Нови отломки от руски дронове в Румъния

Няколко съюзни страни вече са пострадали от конфликта в Украйна, остатъци от дронове падат в Румъния, припомни Тагарев.

Според него атаките на Русия по украинските пристанища на Дунав в един момент може да засегнат и България.

“Няма заплаха от преки военни действия срещу България, но има рискове да бъде засегната по един или друг начин от тези провокационни и агресивни действия”, каза военният министър.

 

Дивизионен щаб на НАТО до София

Планира се на наша територия да се създаде има многонационален дивизионен щаб на сухопътни войски от НАТО, като се обсъжда да е близо до София.

 

“Не говорим за присъствие на войски, а за щаб, който има готовност да управлява такива войски. Ще бъде на терени, които традиционно се използват от Българската армия. Говорим за регионалното командване на специалните сили между България и Румъния, за изграждането на транспортна и енергийна инфраструктура, складови бази, летища”, каза Тагарев.

 

Основната политика на НАТО е да се възпре потенциален агресор, но и да има готовност, ако все пак той реши да предприеме действия. Агресорът не е хипотетичен – това е Руската федерация, каза министърът.

Разполагането на многонационална бойна група до Безмер е само намерение, а мястото е предложено от военните. Средствата за това вероятно ще надхвърлят 100 млн. лв., като част от тях ще дойдат от НАТО, допълни той.

 

“На много хора им се иска войната а свърши утре или догодина, но нашата задача е постоянно да оценяваме рисковете и да се готвим за най-тежките от вероятните сценарии”, коментира Тодор Тагарев.

 

Помощ за Украйна

България има много неща, които представляват интерес за Украйна – в момента им изпращаме боеприпаси, които са извън нормативите за поддръжка и извън преките потребности на нашата армия, каза военният министър. По думите му потребностите се променят, например в момента Украйна търси средства за разминиране. Но ние не можем да им помогнем в това., уточни министърът.

 

Според него се преекспонира въпросът дали помощта от България за Украйна е ключова.

“Ако нещо е ключово от българска страна, това не са средствата, които можем да извадим от складовете на армията, а производството на нашата отбранителна индустрия, която от десетилетия специализира в производството на боеприпаси, малки и леки въоръжения и те се харчат много. Иначе България е една от 60-те страни, които участват във формата “Рамщайн” и помагат на Украйна”, каза Тагарев.

 

Той отказа да коментира позицията на президента за предоставянето на оръжия. Посочи, че оказването на помощ на Украйна представлява защита на международния ред и е от стратегически интерес за България, защото ако Украйна не издържи, Русия може насочи агресията си другаде.

 

“Възраждане“ продължава с настояванията си за оставката на Тагарев

 

Междувременно в декларация от парламентарната трибуна “Възраждане” отново настоя за оставката на министъра на отбраната Тодор Тагарев.

Партията на Костадин Костадинов наястоява за ясна позиция от Министерството на външните работи за нарушените права на българската общност в Украйна.

 

Лидерът на “Възраждане” и председател на парламентарната група Костадинов запозна депутатите със случая на Сергей Димитриев, който е наказан с акт от езиковия омбудсман, че не е говорил държавния език на Украйна.

 

Глобата не се обжалва – достатъчно е някой да те чуе и да изпрати донос, каза Костадинов. По думите му такива практики има към унгарското и румънско малцинство, но страни като Унгария и Румъния не позволяват такова отношение към своите сънародници.

 

В декларацията Костадинов отново припомни, че Тагарев е бил служител на посолството на Украйна и заяви, че една седмица, след като от “Възраждане” са поискали оставката му, министърът е назначил свой колега от държавните служби на Украйна – Калин Димитров, за шеф на военния завод “Терем”.

Източник: “Епицентър”

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране