25.11.2022 | 12:17
Таки и братът на близката на Борисов Росица Кирова са разследвани за тероризъм
При обиските в дома на заподозрените са открити голям брой тежки автоматични оръжия и 40 000 патрона за тях

Известният наркобос Христофорос Никос Аманатидис – Таки и братът на Росица Кирова Константин Любенов Върбанов са разследвани в чужбина по дело за пране на пари и финансиране на тероризма, научи BIRD.BG в рамките на голямо трансгранично разследване на Международния консорциум на разследващите журналисти ICIJ.

Колеги от ICIJ са се запознали със съдебните документи, в които присъстват имената на двамата българи.

Копия от техните паспорти в PDF формат са открити в иззетия компютър на главния заподозрян.

Таки и братът на Росица Кирова, която беше два мандата зам.-председател на Народното събрание излъчена от ГЕРБ, а сега е депутат от партията на Бойко Борисов, са пътували заедно до държавата, в която се води разследването, пише още в документите по делото.

При обиските в дома на заподозрените са открити голям брой тежки автоматични оръжия и 40 000 патрона за тях.

BIRD успя да идентифицира серийния номер на едно от оръжията, което е произведено в България, в завода „Арсенал“.

Росица Кирова и нейният брат имат общ бизнес във фирмата Дунавски драгажен флот – Видин.

Кирова е била съдружник и с косовския наркобос Исмет Османиразкри разследване на BIRD.BG. Въпреки този скандален факт тя беше предложена демонстративно за зам.-председател на НС от ГЕРБ.

След изнасянето на тези данни МВР отговори на парламентарен въпрос, че няма данни за криминална дейност в България на Исмет Османи, срещу когото тече наказателно дело в Косово.

Христофорос Никос Аманатидис – Таки беше разследван и издирван чрез Интерпол от българските власти за ръководене на въоръжена престъпна група за разпространение на наркотици и грабежи , но се укри в Дубай.

През 2012 г. властите в ОАЕ отказаха да го екстрадират. Впоследствие делото срещу Таки беше прекратено поради липса на доказателства, а бюлетината за издирване на Таки изчезна от сайта на международната полицейска организация.

Засега няма яснота дали българските служби са запознати с разследването в чужбина, в което протичат Таки и братът на бившия зам.-шеф на Парламента Росица Кирова.

Припомняме, че лица свързани с Таки, включително неговия адвокат, бяха идентифицирани и в разследването за „Златната лаборатория“ на Капитан Андреево. Стана ясно, че през този пункт и тази лаборатория в Европа са влизали храни, които не са били проверявани за вредни вещества.

Данните за разследване за тероризъм, свързано с български наркобос, роднина на висш политик и български оръжия са особено тревожни на фона на притесненията на държави от ЕС за приемането на България в Шенген.

BIRD продължава работа по случая, заедно с колеги от Международния консорциум.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране