13.02.2020 | 14:56
ТЕЦ-Перник: Дружеството не е използвало вода от язовир „Студена“ през януари
Безумно е да се твърди, че ние ползваме нещо, което се контролира и дава от друго дружество, заяви директорът на централата инж. Любомир Павлов

Категорично искаме да опровергаем оповестената информация в медиите, че през месец януари „Топлофикация Перник“ АД е ползвала вода от язовир „Студена. Това по никакъв начин не кореспондира с истината. Това гласи съобщение на дружеството, разпространено до представителите на медиите във връзка с излязла подобна информация в медийното пространство.

Ето какво още пише в изявлението, подписано от изпълнителния директор на ТЕЦ-Перник, инж. Любомир Спасов:

Не е възможно „Топлофикация Перник“ АД да използва вода от язовир „Студена“, защото спирателното устройство се намира на територията на „В и К“ – Перник, което означава, че единствено техни служители могат да пускат и спират водата към нас. Подаването на тази вода се извършва посредством тръбопровод с дължина над 3 км., като по цялото си протежение тази тръба минава подземно успоредно на тръбата, която Премиерът и двамата министри лично установиха, че е надупчена като „швейцарско сирене“. Измервателното устройство или т.нар. разходомер се намира в края на тази тръба, при нас.

Безумно е да се твърди, че ние ползваме нещо, което се контролира и дава от друго дружество. Инсинуация е и твърдението, че при нужда от 74 000 куб. метра вода на месец, констатиран разход от 74 куб. метра за месеца е нерегламентирано ползване на вода. Въпросните 74 куб. метра вода стекла се по тръбата, са количествата подпочвена вода, просмукала се през дупките в стените на тръбата по трасето й от водохващането до нас. Това са по 0.028литра/сек.

Ако е имало някакво умишлено изпускане на вода по тази тръба, то това е изцяло по вина на ВиК оператора – при нас тръбата е на свободен отток и няма никакви спирателни устройства. Освен това нито една институция или какъвто и да било субект не ни е вменил задължението сами да контролираме водоподаването към нас.

От въвеждането на воден режим в гр. Перник до момента ние нито веднъж не сме се оплакали от липсата на вода. Съпричастни сме с нещастието на нашите съграждани и с огромни усилия от наша страна, както и свръхразходи се стараем това бедствие да бъде понесено по-леко от клиентите ни. Но въпреки този факт се намират „калинки“ в разни администрации, които се опитват да изчистят омазаните си физиономии с нас. От публикациите, целящи да се опетни доброто името на Дружеството, може да се направи само един извод – Басейнова дирекция „Западно беломорски район“ не може да контролира съоръженията си и служителите, оповестяващи резултатите от проверките им не схващат разликите между десетки хиляди и единици.

Ако не е така, нека от Басейнова дирекция решат задачката за втори клас, в която се казва с какъв дебит е тръбата напълнила басейн с обем 74 000куб. метра за един месец и за колко месеца ще се напълни същият басейн, ако през тръбата минават 74 куб. метра на месец?

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране