24.09.2021 | 12:04
Това е причината за трагедията с МиГ-29 край Шабла
Георги Панайотов заяви, че МО е приключило с всички дейности, които по закон трябва да се извършат във връзка с катастрофата. Последно са разчетени данните от черната кутия

Министерството на отбраната извърши всички дейности, свързани с разследването с катастрофата с МиГ-29, при която загина майор Терзиев. Не беше лесно. Особено откриването и изваждането от морското дъно на черната кутия. Бяха проверени всички нормативни документи от учението. Това обяви служебният министър на отбраната Георги Панайотов.

Той посочи, че министерството на отбраната е водила разследването при пълна прозрачност.

Причината за катастрофата е „загуба на пространствена ориентация“, стана ясно на пресконференцията.

Министърът на отбраната Георги Панайотов представя отчет на резултатите от всички действия, предприети от Министерството на отбраната и неговите структури, за изясняване на обстоятелствата, свързани с инцидента с падналия МиГ-29, при който трагично загина подполковник Валентин Терзиев.

В пресконференцията участват началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров, директорът на Служба „Военна полиция“ бригаден генерал Ивайло Сотиров, представители на 3-та авиационна база „Граф Игнатиево“ и на Дирекция „Правно-нормативна дейност в отбраната“.

Присъства и съпругата на подполковник Терзиев г-жа Димитрина Попова. Министърът на отбраната заяви, че с г-жа Попова вече са провели среща на четири очи. „Това, което аз изразих пред нея, е че сме направили всичко, което можем и истината е най-важната. Разследването на прокуратурата продължава“, каза пред БНТ той.

Панайотов заяви, че Министерство на отбраната е приключило с всички дейности, които по закон трябва да се извършат във връзка с катастрофата. Последно са разчетени данните от черната кутия, направено със съдействието на руския производител, в присъствието на наши представители – полк. Василев. Той е и ръководител на екипа, изготвил доклада във връзка с катастрофата.

„Министерство на отбраната и служба Военна полиция свършиха, всичко, което беше по наша юрисдикция. Не беше лесно. Особено изваждането на черната кутия, разчитането ѝ. Всички решения, бяха правилните и затова сега разполагаме с всички факти и обстоятелства“, каза Панайотов.

Проведени са беседи с всички участници, разчетени са радарите, които са се намирали в района на учението.

„През цялото време действахме в условия на максимална прозрачност“, каза още министърът.

Той изказа искрени съболезнования за кончината на майор Терзиев.

Припомняме, че преди седмица станаха ясни данните, извлечени от черната кутия на падналия през юни месец край Шабла изтребител МиГ-29, чийто пилот майор Валентин Терзиев загина. Кутията беше разчетена в Русия и по думите на служебния министър на отбраната Георги Панайотов потвърждава първоначалните заключения на Военна полиция, а именно загуба на пространствена ориентация. Какви са фактите по темата до момента.

Разчетената информация от черната кутия на разбилия се изтребител МиГ-29 показва, че първичната причина за катастрофата е „загуба на пространствена ориентация“, обяви военният министър Георги Панайотов. Вторичната – „някакви неща, които са ставали на земята“. Изводите потвърждават доклада на Военна полиция, оповестен в средата на юли, припомня БНТ.

Няма човешка грешка при инцидента с изтребителя МиГ-29. Категоричен е военният министър Георги Панайотов, след като информацията от черната кутия беше разчетена в секретна лаборатория в Курск.

„Никога не съм казвал, че е човешка грешка и не е човешка грешка“, заяви служебният министър на отбраната Георги Панайотов.

Основната причина е „загуба на пространствена ориентация“. Изводът потвърждава заключението на доклада от разследването на „Военна полиция“.

„Загубата на пространствена ориентация не е толкова лесна за обяснение ситуация и състояние на човешкия организъм“, допълни Георги Панайотов.

За катастрофата, обясни Панайотов, обаче, има и вторична причина.

„Има някакви неща, които са ставали на земята, които е можело да бъдат направени по по-добрия начин“, добави Георги Панайотов.

Коя точно е засечката в организацията на учението „Шабла 2021“ е неясно. Ясно е, че самолетът e бил технически изправен. Същевременно няма човешка грешка.

„Всичко е ясно, но отново искам да кажа – не са приключили следствените действия по случая. И единствената структура, единствената институция, която може да ги оповестява, това е съдебната“, подчерта служебният министър на отбраната.

Българин е командвал полета, но името му може да оповести само и единствено прокуратурата.

„След като са възстановени всички параметри на полета, траектория, действия на пилота, курс на самолета, позиция във въздуха, всичко това е възстановено – потвърждават се заключенията на „Военна полиция“, които са известни“, коментира още Георги Панайотов.

Докладът на „Военна полиция“ установи, че фаталният полет в нощта срещу 9 юни продължава 29 минути.

Подполковник Терзиев излита от авиобазата в „Граф Игнатиево“ 11 минути след полунощ.

34 минути след полунощ МиГ-29 на подполковник Терзиев минава под ръководството на ръководител полети „Бойно управление“, 15 километра преди Добрич.

„Намалявам скоростта, 720, курс 94, 7000 метра“.

В 00.38 часа пилотът получава указания да намали височината до 3000 метра и отговаря:

„Разбрано, наблюдавам целта, 3600 в момента“.

Минута по-късно ръководител полети указва:

„Дистанция 18, плавно снижение до 2000“.

„Снижавам“.

Самолетът снижава под 2000 метра височина. Става ясно, че мишената пада по-бързо.
Терзиев увеличава скоростта.

Продължава да получава указания от ръководител полети. Достигайки 1433 метра височина и скорост от 948 км/час, подполковник Терзиев изстрелва ракетата. Три секунди по-късно докладва:

„Ракетата сходи, излизам надясно“.

Самолетът е на 1310 метра височина и се движи със скорост 948 км/ч. Секунди по-късно подполковник Терзиев получава указания:

„Излизай надясно с 270 и изключи „Главен“.

Седем секунди след пуска на ракетата целта е поразена, а последната реплика на подполковник Терзиев е:

„Главен…“.

Което вероятно е начало на стандартния доклад за изключване на главния включвател на системата за управление на въоръжението.

След това връзката с екипажа е изгубена, самолетът изчезва от радарите и среща водната повърхност в 40 минути и 29 секунди след полунощ.

 

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране