06.06.2023 | 12:11
Това е „Трейс“: Губим пари от Европа заради грозния ремонт на жълтите павета (СНИМКИ)
От "Московска" 33 обвиниха фирмата за зле свършената работа, а пък от нея прехвърлиха топката към Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН)

Докато Столична община все отлага старта на ремонта на ремонта на жълтите павета пред Народното събрание, състоянието на уж обновената през 2022 г. зона се влошава все повече, като вече не е ясно дали пространството отново ще придобие нормален вид. По време на гражданските протести срещу президента Румен Радев през уикенда, когато бул. „Цар Освободител“ бе затворен за движение на автомобили, се видя, че настилките в рехабилитирания преди само няколко месеца участък са се разместили и са пропаднали още. Така един от най-представителните булеварди в София е заприличал на разбита и на вълни улица, каквито има в изобилие във всички квартали на града, пише „Сега“.

През есента на м. г. общината и изпълнителят на обекта – „Трейс Груп Холд“, твърдяха, че проблемът с лошо пренаредения паваж засяга само две малки зони между БАН и Софийския университет, но оттогава досега площта на „плаващите павета“ видимо доста се е уголемила. Положението е такова, че в момента т. нар. рехабилитирана част изглежда в пъти по-зле от неремонтираната. Това означава, че когато управляващите в София най-после решат отново да ремонтират отсечката от ул. „15 ноември“ до бул. „Васил Левски“, ще се наложи ново продължително затваряне на бул. „Цар Освободител“, който вече бе затворен почти до края на септември 2022 г.

През април зам. кметът по строителството на София инж. Ангел Джоргов съобщи по Би Ти Ви, че най-вероятно ремонтът на ремонта на жълтите павета ще започне през втората половина на май, като се изчаква отваряне на движението по съседната улица „Оборище“ в зоната зад катедралата „Александър Невски“, която също е в ремонт. Целта на чакането е автомобилите, движещи се по „Цар Освободител“, да може да се отклоняват преди затворения участък към „Оборище“ и така да се намалят задръстванията. Този срок обаче вече също изтече, без „Трейс Груп Холд“ да са започнали работа по пренареждането на паважа.

„Сега“ попита пресцентъра на „Московска“ 33 защо срокът не беше спазен и кога ремонтът на ремонта най-после ще тръгне. Оттам отговориха, че в момента все още върви подмяна на подземна инфраструктура на „Топлофикация“ по „Оборище“, след което там ще бъдат възстановени уличните настилки и отсечката ще бъде отворена. Както се вижда от актуалните снимки обаче, това скоро няма да се случи.

Лошото изпълнение при ремонта на паважа пред Народното събрание пролича веднага щом огражденията в зоната бяха махнати през есента на 2022 г. Първоначално управляващите от ГЕРБ твърдяха, че в социалните мрежи се пускат манипулирани снимки от неремонтирани участъци и че в обновената зона проблем с настилката всъщност няма. Хора от екипа на кмета Йорданка Фандъкова и общински съветници от ГЕРБ дори снимаха видеа, за да показват къде е работила „Трейс Груп Холд“ и къде още не е.

Тази версия бе защитавана до изборите на 2 октомври м. г., след което столичната управа смени тона и призна за проблеми с ремонта. Тогава в употреба бе вкарана тезата, че изпълнението наистина е лошо, но Столична община не го е приела и не е платила нищо на изпълнителя. С това обяснение вече месеци наред най-натовареният участък на „Цар Освободител“ бе оставен да се разрушава.

От „Московска“ 33 обвиниха фирмата за зле свършената работа, а пък от нея прехвърлиха топката към Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), че изпълняват технология за редене, която вече не отговаряла на натоварванията, както и към проектанта – архитектурното бюро „А.Д.А“, че им дало сбъркан проект за изпълнение. В крайна сметка бе сформирана комисия, която трябваше да реши по какъв начин настилката да бъде пренаредена. Вчера от общината съобщиха за „Сега“, че новата технология вече е избрана и че предстои тя да бъде одобрена от НИНКН.

Според първоначалните анонси на общината цялостният ремонт на т. нар. Зона 4 на столичния център, в която влиза и площадът около „Александър Невски“, трябваше да приключи през март т. г. В края на м. г. обаче бе съобщено, че срокът се удължава до септември 2023 г. Не е ясно обаче дали София няма да загуби еврофинансиране за въпросната Зона 4 и за Зона 2 около ул. „Граф Игнатиев“, което е на стойност над 40 млн. лв. Това вече се е случвало неведнъж – и при рехабилитацията на трасето на трамвай №5, и при ремонта на Западен парк, и на други обекти.

СНИМКИ!

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране