04.02.2020 | 11:45
„Топлофикация – Плевен“ инвестира в екологични проекти
Твърденията в медии, че горим отпадъци са спекулации, централата дори няма инсталация за третиране на отпадъци, казва инж. Йордан Василев

Миналата година „Топлофикация Плевен“ ЕАД направи сериозна инвестиция в своята газова турбина. Потърсихме директора на предприятието инж. Йордан Василев, за да ни разкаже повече за нововъведението, което ще подобри работата на предприятието.

Инж. Василев, с какво ремонтът на газовата турбина ще подобри работата на „Топлофикация – Плевен“?

-С цел повишаване на енергийната ефективност на „Топлофикация – Плевен“ ЕАД инвестирахме в нашата газова турбина. Благодарение на нея предоставяме още по-екологична енергия на абонатите ни, както и подобрихме работата на предприятието. Турбината отговаря на най-високите световни стандарти за подобен тип съоръжения. Модерна е и напълно автоматизирана.

Топлофикация – Плевен“ ЕАД притежава сериозен потенциал поради факта, че нашето основно гориво е природният газ, който е екологично гориво и е много чист продукт. Политиката на ЕС е насочена точно към това топлофикационните предприятия да работят на природен газ и да използват алтернативни горива. Ние сме крачка напред и усилено работим върху предимствата, които имаме, както и да произвеждаме качествена и екологична енергия за нашите потребители.

На какъв принцип работи турбината?

-Както вече казах, тя е напълно автоматизирана, високо ефективна и нейното управление се осъществява чрез специален софтуер. Самата връзка между оператора и турбината става с помощта на специално изградена за целта оптична линия. Електроенергията се произвежда от газовата турбина чрез свързания към нея генератор.

Инж. Василев, темата с вноса на отпадъци от други страни стана много актуална през последните месеци. Плевен бе градът, който най-много се споменаваше. Понякога се замесваше и името на вашето предприятие. Как ще коментирате?

Ние работим изцяло на природен газ и дори нямаме инсталация за третиране на отпадъците. Не сме и подавали инвестиционно намерение за извършване на подобен тип дейност, така че мога да определя всички твърдения в тази посока, като неверни спекулации.

След като работите на природен газ, за крайния потребител би трябвало цената да е по-ниска от например, ако той реши да ползва климатик. Може би той е най-предпочитаната алтернатива на централното отопление.

-Освен че парното е по-евтино, то е и по-екологично. Причината за това се дължи на факта, че сме изградили в „Топлофикация – Плевен“ ЕАД модерни очистващи инсталации и филтри, които не допускат и малкото възможни вредни газове във въздуха, независимо от факта, че ние работим на най-чистото гориво – природния газ.

Какви мероприятия планирате след края на отоплителния сезон?

Ще започнем с плановите ни ремонтни дейности и изпълнението на инвестиционната ни програма за подобряване на топлопреносната мрежа в Плевен. Ремонтната програма включва реконструкция и подмяна на амортизирани участъци от топлопреносната мрежа, както и на абонатни станции.

В инвестиционната програма сме заложили привличане и включване на нови клиенти на Дружеството и едновременно разширяване на топлопреносната мрежа чрез изграждане на топлофикационни отклонения и нови абонатни станции.

Разкажете ни за други проекти, които започнахте миналата година и смятате да продължите и през тази.

В началото на година стартирахме проект за закупуване на водомери и безплатен монтаж на водомерни възли за желаещите да ползват топла вода. Това беше пилотен проект, но поради факта, че абонатите ни имат интерес към него, обмисляме да го продължим и занапред.

Фокусът ни ще бъдат екологични проекти, които ще подобрят състоянието на предприятието. Надяваме се да надскочим постигнатото през 2019 г. и да успеем за в бъдеще да реализираме още големи успехи.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране