29.05.2020 | 16:25
„Трейс груп“ започва безсрочен ремонт на столичния бул. „Тодор Каблешков“
Ще бъдат изградени велоалеи, бус лента, както и трамвайна отсечка, обясни Йорданка Фандъкова

Мащабният проект по разширяването на бул. „Тодор Каблешков“ от бул. „България“ до „Симеоновско шосе“ започва от неделя, 31 май. Цялата реконструция на отсечката е разделена на седем етапа. Работата по първия етап – от бул. „България“ до ул. „Луи Айер“ започва в неделя и е с краен срок началото на месец август. „За приключване на цялостния ремонт обаче не се ангажираме с конкретна дата“, обяви кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти.

Компанията, която ще извърши реконструкцията на един от ключовите столични булеварди е „Трейс Груп“, а гаранционният период на строежа е 8 години, пише economic.bg. „Срокът на договора е 5 месеца, но не се знае какво ще е времето на есен, затова не може да коментираме крайна дата“, каза още Фандъкова.

По трасето ще бъдат изградени велоалеи и в двете посоки на движение като те ще бъдат на доста по-ниско ниво от това на пешеходните тротоари, каза главният архитект на столицата, Здравко Здравков. По булеварда ще бъде обособена и бус лента, която „по-нататък може да се помисли и да бъде споделена“, каза още той. В средата на булеварда пък ще бъде обособено трамвайно трасе.

Кметът на София увери, че движението по булеварда, докато тече ремонтът няма да бъде спирано. „Това е един от най-важните проекти, част от вътрешния градски ринг. С него и с останалите отсечки, които правим от вътрешните рингове, както и с разширението и довършването на Околовръстния път, работим за намаляване на трафика в града, за даване на алтернатива за движение на хората и затова за мен това е един от най-важните проекти. В моя план за София след метрото вътрешните рингове и връзките с Околовръстния път са най-важни за града в много далечна перспектива“, каза Фандъкова.

Инвестицията в отчуждаването на имотите е около 11 млн. лв. за първия етап от реконструкцията. „Това хората не го знаят и това не се вижда. Строителството се вижда, но отчужденията са свързани с много, много усилия“, каза тя. Приблизително толкова е и сумата, която ще струва реконструкцията в първия етап на отсечката, уточни Фандъкова.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране