10.06.2021 | 18:04
Тъжно: Пилотът на изтребителя майор Валентин Терзиев е загинал!
Това съобщи министърът на отбраната Георги Панайотов

Пилотът на падналия в морето край Шабла изтребител МиГ-29 майор Валентин Терзиев е загинал. Това е било потвърдено при издирвателната операция, съобщиха от Министерството на отбраната.

Терзиев е загинал вчера при изпълнението на тренировъчния полет за стрелба по въздушна цел (светеща парашутна мишена) в нощни условия.

Майор Валентин Димитров Терзиев (47 г.) е на военна служба от август 1998 г. Завършил е Висшето военновъздушно училище „Г. Бенковски“ със специализация летец-пилот във ВВС.

Целият му служебен стаж е преминал в 3-а авиационна база Граф Игнатиево, където последната му заемана длъжност е началник на щаб на ескадрила. Притежава класна специалност „военен пилот – първи клас“.

Пилотирал е самолети МиГ-21 и МиГ-29. През годините е награждаван многократно от министъра на отбраната, началника на отбраната, командира на ВВС и командира на авиобазата.

По време на службата си във ВВС и до последния си тренировъчен полет майор Терзиев е изпълнявал отговорно и професионално задачите по защита на неприкосновеността на въздушното пространство на България, съобщиха още от Министерството на отбраната.

 

 

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране