06.03.2020 | 23:26
Търговци си търсят 50 млн. лв. от талони
Лотарията поиска да бъде обявена във фалит

Близо хиляда дребни търговци от цялата страна са изпратили петиция до премиера Бойко Борисов с искане държавата да им помогне да си получат парите от ликвидираните частни лотарии. Това обявиха на специална пресконференция част от подписалите петицията, които очакват държавата да намери работещ механизъм, с който да разреши проблема. “Екстремната намеса на държавата при измененията на Закона за хазарта, с които от 21 февруари т.г. бе въведен държавен монопол върху лотарийните игри, причини тежки последствия за над 20 000 малки търговци и дистрибутори. Те останаха с предварително платени и нереализирани лотарийни билети между 40-50 млн. лв.”, обяви Иван Делчев, председател на Българската асоциация на търговците на тютюневи изделия.

“Съществен детайл е, че за тези закупени, но нереализирани лотарийни билети, търговците вече са платили ДДС”, посочи Делчев. Средно в търговски обект има налични талони на стойност между 2000 и 6000 лв. Това за малкия бизнес е поредно непосилно бреме, което ще доведе до задлъжнялост и дори фалити”, се посочва в петицията.

Двете частни лотарии – “Национална лотария” и “Лотария България”, вече закрити, са предоставяли на консигнация талоните за търкане единствено на централните си дистрибутори, сред които е и “Лафка”. Докато регионалните дистрибутори и крайни търговци е трябвало да си купуват предварително билетите срещу отстъпка от 5 до 7%. От “Национална лотария” са ги уверявали, че искат да възстановят парите за непродадените талони, но сметките им са запорирани, казаха търговците. Те са скептични, че с водене на дела срещу частните лотарии ще успеят да си възстановят парите. От Българската асоциация на търговците на тютюневи изделия обмислят да заведат дела срещу държавата пред Европейския съд.

Междувременно стана известно, че фирмата на Васил Божков, чрез която оперираше “Националната лотария” – “Ню Геймс” АД, е поискала от Софийския градски съд да я обяви в неплатежоспособност и несъстоятелност. От молба на дружеството до съда, публикувана в Търговския регистър, става ясно, че дружеството не може да извършва никакви плащания, тъй като всичките му банкови сметки са запорирани със заповеди на НАП. Поради същата причина дружеството декларира, че не може да изплати печалбите на участниците в игрите до 21 февруари. Лотарията бе закрита след промени в Закона за хазарта, предложени от Валери Симеонов.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране