13.01.2022 | 14:40
Уволниха журналист от “Дума” заради критики към Корнелия Нинова
От БСП към този момент не са коментирали случилото се

Журналист от в. “Дума” е бил уволнен снощи, след като през декември – в качеството му на синдикален лидер във вестника – е разпространил писмо в отговор на критиките на Корнелия Нинова към работата на журналистите в медията. Става въпрос за Велиана Христова, в чиято защита вече тече подписка, към която са се присъединили както колеги журналисти, така и бившият министър на образованието Красимир Вълчев, а също – ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков.

“Станахме свидетели на поредна политическа саморазправа и посегателство срещу правото на свободно слово и мнение. Журналистката на вестник “Дума” Велиана Христова – едно от най-утвърдените имена на медията, с огромен принос за популяризиране на българската наука и в частност съхраняване на българската археология, бе уволнена политически след изпратено критично писмо до НС на БСП в качеството ù на синдикален лидер на СБЖ в редакцията. Писмото е писано от 30 от общо 34 работещи във вестника и цели да опровергае изречени твърдения от лидера на БСП Корнелия Нинова по адрес на медията. Саморазправата с Велиана Христова е очевидна – отстранява се човек, който през годините не е пестил критики нито към свои, нито към чужди, но винаги се е водел от интересите на обществото. С настоящата петиция възразяваме срещу опита да се зачертае с лека ръка заради политически сметки биографичен опит и репутация, градени с десетилетия. Вестник “Дума” през годините е пребъдвал като критична медия именно благодарение на хора като Велиана Христова. Тя отдавна е заслужила награда – а не уволнение” – се казва в текста към подписката, към която към този час са се присъединили 94 души.

В коментар към нея Красимир Вълчев пише: “Най-много и най-силни критики от журналист към мен съм прочел от Велиана Христова. Дори и да не съм бил съгласен с част от тях, това бяха критики на много добър и вярващ в каузите, които защитава, журналист. Недопустимо е да уволняваш журналист заради позициите му”.

Някои други коментари:

“Подписвам, защото гаврите във вестник Дума взеха превес с уволнението на Велиана Христова.” – Ася Гардели;

“Познавам Велиана и знам колко добър професионалист е. Нинова да не се меси в дела, които не са нейна работа и не са в нейната компетентност.” – Теодора Петрова;

“Велиана е емблематично име на “Дума”, а като професионалист няма равна на себе си в своята сфера. Това не е разправа само с Велиана, това е разправа с “Дума”, част от голямата Подмяна на БСП и всичко, що е Ляво, Свободно и Достойно в нея.” – Дора Чичкова;

“Уважавам дълбоко професионализма и ерудицията на г-жа Христова. От 10 години работя в неправителствена организация, която се занимава с образование. Независимо от различията на политическия сектор, винаги съм била впечатлена от професионализма, с който отразява образованието. Срамота е, че се е стигнало дотук.” – Нели Колева;

“Фюрерката и нейните гаулайтери уволниха Велиана. Репресиите продължават!” – Велислава Дърева;

“При тоталния дефицит на сериозна и честна лява журналистика в България, уволнението на Велиана Христова е насочено срещу свободата на интелектуалното слово, социалната кауза и идеология на Българската Социалистическа Партия.” – Светлана Шаренкова;

“Подписвам, защото съм убедена, че политическото уволнение на журналист като Велиана – заслужил уважение с труда, честността и таланта ни, ни връща към мрачни времена, които трябва да загърбим окончателно – в интерес на обществото, на всеки от нас и на децата ни.” – Анна Заркова.

В началото на декември журналистите от “Дума” излязоха с остра позиция срещу ръководството на БСП и обявиха, че върху тях се оказва натиск и че “Позитано” 20 си позволява за налага контрол върху редакционната политика на изданието, чийто главен редактор се избира от Националния съвет на БСП, а не от тясното ръководство. Текста ù може да видите тук:

Скандал във в. Дума: Журналистите обвиниха ръководството на БСП в недопустима намеса

Какво се случи?

Христова съобщи за уволнението си със следната публикация във Фейсбук: “Днес властта в БСП ме отстрани от в. “Дума” (уволни), тъй като 30 души от редакцията написахме писмо опровержение срещу множество лъжи, изречени за вестника на пленум на НС на БСП от Корнелия Нинова, а аз като председател на синдикалната организация на СБЖ в редакцията го изпратих до членовете на НС на БСП. Оказва се, че да напишеш писмо с истини до орган на партията е престъпление”.

Потърсихме Велиана Христова, за да разберем какво се е случило.

30 души от 34-имата работещи във вестника написахме писмо заради изречените лъжи за вестника на пленума на БСП през декември. Едва ли не, сме си клатили краката, а сме вземали пари, когато ние работехме онлайн по време на ограничителните мерки и вестникът излизаше – разказа Велиана.

В отговор на твърденията журналистите пишат писмото, което тя – като председател на Съюза на българските журналисти (СБЖ) – трябва да разпространи сред членовете на Националния съвет, “които са чули тези лъжи”, и го прави.

“Снощи дойдоха Вяра Емилова и Атанас Зафиров от фондация “Дума” и ми казаха, че трябва да напусна”, допълва Христова. Не й връчват заповед.

От ноември 2021 г. тя работи на авторски договор срещу 390 лева. Има общо 40 години стаж във в. “Работническо дело”, впоследствие “Дума”.

“От 40 години съм член на БСП. Не съм убедена, че ще продължа да бъда”, завършва Велиана Христова.

От БСП към този момент не са коментирали случилото се.

OffNews.bg

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране