18.09.2020 | 16:55
Удължават епидемичната обстановка с още два месеца
Това е предложил главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев

С още два месеца да бъде удължена извънредната епидемична обстановка в страната. Това е предложил главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, предаде Нова тв. Става въпрос за месеците октомври и ноември, когато се очакват първите грипни вълни, които пък ще се смесят с циркулацията на коронавирусната инфекция.

Мерките, засега, няма да се затягат.

По-рано Кунчев участва в дискусия на тема „COVID-19 – предизвикателства и решения пред лечебните заведения за болнична помощ“. На нея той заяви, че здравната системата е подготвена за по-голяма заболеваемост от тази, която се наблюдава у нас в момента. „Притеснява ме обаче голямата смъртност. На трето място сме след Румъния. Процентът на засегнатия медицински персонал също е притеснителен. 1 000 лекари, които извеждаме от системата за поне 14 дни, е сериозен удар по нея”, посочи той.

За 2 седмици случаите в Европа са скочили средно с 20%. Има обаче страни с по над 80%. „На този фон България е една от много малкото страни с намаление и то е с минус 2,7%. Не е много, но на фона на общото увеличение е показателно, че след платото през август успяхме да постигнем няколко седмици на постепенно намаляване на случаите, каза той. И допълни: Имайки предвид досегашната динамика можем да кажем, че нищо не можем да кажем. Нищо не е ясно. Дали вълната от Германия, Испания и Португалия ще дойде при нас или ние сме им я предали, също не е ясно. През последните дни има леко покачване, така че този процент минус 2,7 ще премине към покачване, прогнозира доц. Кунчев.

Според него от края на другата седмица ще „завалят случаи на COVID-19, предадени в училищата”. В това няма да има нищо изненадващо. Този процес го преживяхме с детските градини, когато трябваше да отворят наново. Имаше протести на родителите. Бавно и постепенно обаче си влязоха в нормален режим. Очаквам това да стане и с училищата, категоричен бе главният държавен здравен инспектор.

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране