23.09.2020 | 13:37
Управлението на ГЕРБ ще бъде изхвърлено в историята
Предсрочните избори са обществена необходимост, каза социологът Кънчо Стойчев

Предсрочните избори са обществена необходимост, заяви пред Радио „Фокус“ социологът Кънчо Стойчев. Той определи протеста като уникален в българската история. От една страна протестиращите казват, че управляващите са лъжци, а от другата има глухота. Пресечна точка няма. Според него настоящия тип управление ще бъде изхвърлено в историята.

„Не е без значение как ще стане това. Дали ще съумеем да го направим по цивилизован и максимално бърз начин и завръщане на общественото доверие, защото управление без обществено доверие е невъзможно, или ще се отиде до крайни форми на инат, които ще нанесат голяма щета за страната. Тези, които изпадат в този инат, като че ли търсят най-голяма щета, за да кажат после: „Ето, при нас беше по-добре“. Струва ми се, че подобно разсъждение е плоско. Българинът е узрял да не вярва на подобни неща“, каза още той.

Според Кънчо Стойчев снощният 76-ти мирен антиправителствен протест в столицата е бил многоброен дори за размерите на големи европейски столици. Десетки хиляди са били на площада. 68% от населението го подкрепят, въпреки че не излизат на улицата, обясни още той. За съжаление сме свидетели на един и същ сценарии. При наличието на голям протест изведнъж се появяват едни и същи хора, като че ли по заповед и следва нарушение на закона и търсене на провокации. Това е опит да се очерни мирният протест, каза още той. Приказките, че няма кой друг да управлява са смешни, коментира  социологът.

Демокрацията не работи сезонно, каза Стойчев.

Предложението на вицепремиера Красимир Каракачанов за съставяне на експертно правителство е в областта на научната фантастика, смята социологът. Според него тази идея не е показател за разногласия в управляващата коалиция.

„Не мисля, че става дума за пробойна. Това е по-скоро знак за научна фантастика. То е все едно аз да ви кажа, че ще се случи еди-какво си, ако утре българин кацне на Венера. Прекрасно разбирате, че българин няма да кацне на Венера и никой няма да кацне утре. От този род е изказването на Каракачанов, за съжаление. То няма и грам здрава мисъл. По-скоро е показност и опит за позициониране в центъра на конфликт, който е принципно непримирим“, коментира той.

Според Кънчо Стойчев времето за експертно правителство е отминало, това е било възможно преди около два месеца. „Възможности за диалог няма. Основният патос на случващото се е моралният, а там компромис не може да има“, добави социологът.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране