08.10.2019 | 0:25
Фалшиви новини за отнети деца паникьосаха цигани в страната
Родители опразниха за минути две училища в Сливен, такива случаи има в Ямбол, Карнобат и в София

Всяваната от месеци психоза, че държавата иска да отнема деца от родителите им и затова прокарва документи като Стратегията за детето, стигна и до ромските махали в страната. Истерията се прояви в понеделник, когато две училища в Сливен и едно в близкото село Тополчане бяха опразнени за минути от притеснени родители, чули фалшивата новина, че децата на някаква жена били отнети. По неофициална информация подобни случаи имало и в Карнобат, Ямбол, Сунгурларе, както и в София.

Случаи на отнети деца няма, обявиха властите. Образователният министър Красимир Вълчев, който в понеделник беше на посещение в Сливен, обяви, че в кварталите с ромско население се спекулира със страховете от страна на “добре организирани групи”.

По неофициална информация в последно време ромските квартали в страната са посещавани от хора, които обясняват, че властите искат да отнемат ромски деца, да им слагат гривни. Като аргументи се посочват оттеглената Стратегия за детето, както и промени в някои социални закони. Срещу тях от няколко месеца тече кампания, а авторите ѝ твърдят, че “социалните” искат да отнемат български деца от родителите им и да ги дадат за осиновяване в чужбина, включително на гей двойки.

Кампанията е насочена и срещу неправителствените организации, които се борят за защита правата на децата.

Досега организациите, обявили се срещу Стратегията за детето, твърдяха, че властите искат да отнемат “бели деца” и да разбият “традиционното семейство”, като дадат права на децата.

След пропагандните акции в ромските махали се стигна и до истерията в Сливен. В социалните мрежи беше пуснат видеоклип, на които се вижда как притеснени родители, баби и дядовци извеждат от училище децата, които плачат уплашени. Някои от възрастните изхвърчали от работа, за да приберат децата. “Учехме си спокойно, и изведнъж дойдоха да ни вземат. Уплаших се”, казва един от учениците от разпространения във Фейсбук клип.

Образователните медиатори в училищата (представители на ромската общност), учители и директори обясняват, че информацията за отнети деца е лъжа, хората са манипулирани и провокирани неясно от кого. Въпреки това хората заявяват, че може и да не пускат повече децата си на училище. Чуват се и критики към една от партиите в управляващата коалиция – ВМРО, която открито се обявява срещу циганизацията и изрази позиция срещу Стратегията за детето в защита на “традиционното семейство”. Правителството така и не зае ясна позиция по въпроса, а такива се изразяват основно от представители на отделни министерства като социалното, което е най-атакувано от противниците на Стратегията за защита на детето.

Истерията може да постави под съмнение усилията на властите за връщане на отпадналите от училище деца обратно в клас, тъй като повечето от тях са от ромски произход.

“По мое мнение някой се опитва да насажда страхове и внушения. Някой се опитва да подмени проблемите, които има. Много по-голям проблем е това, че децата не посещават училище, а не това, че те ще бъдат отнети. Колко случаи на отнети деца има у нас? Редно е учителите да успокоят родителите и да им обяснят, че някой се опитва да ги подведе”, заяви министър Вълчев.

“Имахме подобен случай в София, имаме информация, че подобна дезинформация се разпространява и в други райони, предимно в ромски квартали. Очакваме през следващите дни това да се случи и в други области и общини. Очевидно става въпрос за целенасочена акция, провокация, престъпна злоупотреба със страховете на родителите. МВР и ДАНС трябва да констатират кой организира това, от кого и с каква цел е мотивиран този. Имаме информация, но на настоящия етап не мога да кажа, не е категорична. Очевидно става въпрос за деструктивно поведение, което вреди на училищата, вреди на децата, вреди на техните родители. Някой има интерес това да се случва. Това не е общественият интерес и интереса на децата”, каза още министърът.

Той добави, че вече е започнала работа с родителите. Чрез регионалните управления по образованието ще бъдат дадени инструкции към директори и учители да разговарят с родителите и да ги успокоят, че “няма да им се отнемат деца, че няма да им бъдат поставяни гривни”. “Някой с влияние в ромските общности разпространява това”, добави още министърът.

Още в понеделник социални работници в Сливен, съвместно с полицаи и представители на регионалното управление на образованието са се срещнали с ромската общност в кв. “Надежда”, за да разяснят, че няма случаи на изведени от семейства деца, съобщи по-късно през деня Ваньо Матев, директор на Дирекция “Социално подпомагане”. Той допълни, че служители на отдела не са посещавали двете училища по повод извеждане и отнемане на деца от семействата. Последните посещения на социалните са били преди около две седмици във връзка с изпълнение на Механизма за обхват и връщане на деца в системата на образованието.

По-късно от образователното министерство разпространиха и позиция, в която се казава, че ведомството “не може да допусне училищата да бъдат обект на такава атака, чиято цел е създаване на напрежение и внушаване на страхове”. “В същото време можем да го считаме и за целенасочена атака към една от най-важните задачи пред образователната система и усилията на цялата общност – всяко дете да посещава училище. Призоваваме при съмнения и притеснения родителите да се обръщат за информация и съдействие към институциите – училище, регионално управление на образованието, структури на МТСП и МВР”, пише в позицията. В нея се казва още, че чрез регионалните структури на министерството ще се инициират разговори с учители и родители заради страховете за отнемане на деца.

Министерството е сигнализирало и “компетентните органи за получените сигнали за организирани акции по отписване на ученици от училища”.

“Бихме искали да успокоим всички родители, че дирекциите “Социално подпомагане” и отделите “Закрила на детето” не планират такива действия. Призоваваме всички семейства да не се поддават на провокации, които целят всяване на страх и паника. Припомняме, че предприемането на временна мярка за закрила “настаняване на дете извън семейството” се налага единствено с решение на съда, при това само в много крайни случаи на насилие над дете, когато животът и здравето му са застрашени. В законодателството, което ще влезе в сила от 1 януари 2020 г. не се предвижда промяна на този принцип”, заявиха и от Министерството на труда и социалната политика. От ведомството призоваха “при съмнения и притеснения родителите да се обръщат за информация и съдействие към местните дирекции “Социално подпомагане” и отделите “Закрила на детето”.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране