27.11.2019 | 23:12
Фандъкова иска увеличение на данъците
Плащаме повече за автомобилите си

Кметът на София Йорданка Фандъкова предлага промени в Наредбата за местните данъци, според която от следващата година собствениците на автомобили с евростандарти от 0 до 4 ще плащат с между 7 и 40 лв. повече. Данъкът ще се вдигне и в зависимост от мощността на колата, като това засяга всички автомобили с мощност над 74 киловата (kW).

Ако предложенията бъдат приети от общинския съвет в края на годината, в София ще има и увеличение на данъка върху възмездно придобитото имущество – при сделки с имоти, автомобили и т.н. той ще нарасне от 2.5 на 3%, обяви кметът на София.

Като причина за промените Фандъкова припомни предизборното си обещание да вземе мерки за по-добро качество на въздуха, както и нуждата от по-добра инфраструктура в кварталите. Сега Столичната община очаква да събере от по-високите данъци за МПС около 18 млн. лв., които да инвестира в “по-добър довеждащ градски транспорт и градско озеленяване”. Други 20 млн. лв. повече ще има от данъка върху сделките, които пък ще се инвестират в ремонти на квартални улици и тротоари. Половината от събраните средства ще отидат директно при районните кметове, което пък е проблясък в посока обещаната децентрализация на управлението.

Стара и скъпа

Собствениците на автомобилите с екологични стандарти евро 0, 1 и 2 ще плащат с до 40 лв. повече, а тези на автомобилите със стандарти 3 и 4 – със 17 лв. Въпреки че увеличава данъкът за по-старите и замърсяващи автомобили, Фандъкова няма да стимулира гражданите да купуват нови коли, тъй като при тях данъкът не намалява.

Така например за кола с мощност 103 kW, която е произведена преди 7 години и има стандарт евро 5, догодина ще се дължи около 110 лв. Ако автомобил със същата мощност е със стандарт евро 3, ще плащате близо 130 лв.

Сумата на данъка расте драстично с мощността на колата. Така например автомобил със стандарт Евро 5, но с мощност на двигателя 140 kW, ще плащате годишен данък около 190 лв., а ако колата е по-стара, например от 2008 г., налогът ще е 238 лева. (Сумите не са съвсем точни, защото общинският съвет още не е гласувал каква да бъде цената за 1 kW мощност. Сметките са на база миналогодишните ставки и предвиденото увеличение на коефициента.)

Колко ще бъдат засегнати

Собствениците на по-нови автомобили, със стандарти 5 и 6, също ще плащат повече, ако мощността на двигателя им е над 74 kW. От общо 787 хил. регистрирани коли в София 180 хил. са с такива стандарти, посочи зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов. Според него около 360 хил. автомобила няма да бъдат засегнати от увеличението на коефициента за мощността, но пък в тази бройка влизат и такива автомобили, чийто данък ще се вдигне заради екологичния стандарт.

Заради неефективния контрол обаче остава проблемът с масовото премахване на катализатори и филтри за твърди частици, което де факто прави дизелите още по-вредни.

“Увеличението е минимално. Не очакваме хората да забравят за автомобила си, а по-скоро искаме да подобрим градския и довеждащия транспорт с новата инвестиция. Видяхте какво стана в Букурещ – там сумите, които плащат собствениците на по-замърсяващи автомобили, са сериозно увеличени. Ние искаме да вървим в тази посока и планираме да започнем дискусия по този повод. Но това е една малка стъпка в правилната посока”, коментира Фандъкова.

Сделките поскъпват

Фандъкова предложи и увеличение на данъка за придобиване на имущество, който най-вече засяга сделки с имоти и автомобили. От 2.5% досега той нараства на 3% от материалния интерес. По думите на кмета в София се сключват около 115 хил. такива сделки годишно, като половината от тях са на стойност 2 хил. лв. Въпреки това при сделка с имот на стойност 100 000 евро увеличението на налога ще е 500 евро – от 2500 до 3000 евро, а при кола за 10 000 лв – с 50 лв. (от 250 до 300 лева).
Автор: “Капитал”

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране