19.06.2022 | 10:06
Феномен! Ицо пак тича с впечатляващ рекорд на Витоша 100
Надежда Ангелова №1 при дамите

Христо Цветков, по-известен като Ицо пак тича, спечели за втора поредна година 100-километровата Обиколка на Витоша. Класният атлет пробяга дистанцията, постигайки впечатляващ рекорд от 7 часа и 45 минути!

Никой до този момент не беше падал под 8 часа, но Ицо го стори и доста високо вдигна летвата. За него това е трета победа във Витоша 100, след като изпревари конкуренцията и през 2019 г. Миналата година той спечели Обиколката с време 8:07:23 часа, а след финала предложи брак и чу „да“ от любимата си Мариана.

„Новият стар шампион и рекордьор на скороходната Обиколка на Витоша – 100км. Вече под 8 часа за изключителното време от 7:45 часа. Браво Христо Цветков – ти не спираш да да ни вълнуваш, изненадваш и удивляваш с възможностите си. Поздравления“, написаха организаторите на Витоша 100 след финала на Цветков.

Втори завърши Пламен Пенов с 8:38 часа, а много силно се представи и Даниел Кубашлиев, който финишира с време 8:55 ч. Под 9 часа беше и Калоян Чанев, завършил четвърти с 9:58 ч.

„Щастлив съм, че постигнах поредната си цел. За нея тренирах в последните 3 месеца, по 3 часа всеки ден. Без подготовка няма как да успееш в това толкова тежко изпитание. Радостен съм, че подобрих рекорда, но и станах първият обиколил планината с бягане за време под 8 часа. Трасето бе добро, нямаше много кал до последните 15 км, които много ме затрудниха. Там изгубих може би над 5 минути от графика си за бягане с цел 7.40 часа. Но и това със сигурност ще стане следващата година. Обиколката на Витоша е единственото планинско бягане, в което участвам, всичките ми други стартове са шосейни“, заяви веднага след финала 27-годишният суператлет, който вече има три победи от седемте си участия във Витоша 100. Следващото предизвикателство пред родения в Сопот спортист е 280-километровият Спартатлон в Гърция през септември.

При дамите рекордът оцеля на магия. Надежда Ангелова пое лидерството скоро след старта в полунощ и не го изпусна до края. На 10-ия километър преди финала тя бе в рекордно темпо, но умората си каза думата. В крайна сметка точно 2 минути и 3 секунди не достигнаха на Надежда да прати в историята върховото постижение на Мария Николова от 2020 г. Ангелова финишира днес за 9.19:35 ч., за да защити титлата си от миналото лято, когато времето й бе с 18 минути по-бавно. Втора, на неголяма разлика завърши Моника Филипова с 9.24:22 ч., а трета – Стефана Василева с 10.49:47 ч.

„Последните 23 километри бяха много трудни. Бях жадна, гладна, уморена, в този участък имаше и повече кал. Малко не достигна за рекорда, но видях, че е по силите ми. Следващата година ще наблегна повече на подготовката и вярвам, че ще успея. Целта ми отново ще бъде резултат между 9:00 и 9:10 часа“, коментира шампионката, за която това беше шесто участие в Обиколката на Витоша.

Шампион на шампионите това лято е Самуил Вълчев, който победи в дуатлона. В това изпитание участниците първо преминават 100-километровия маршрут около Витоша с велосипед в събота, а след това правят същото и с бягане. Вълчев финишира пръв след изморителните 200 км с време 14.46:27 ч., за да изпревари с близо 20 мин. миналогодишния победител Калоян Чанев. Трети завърпи Станимир Статев.

При жените най-бърза в дуатлона е Деница Зайкова oт adidas Runners Sofia с общ резултат 18.36:39 ч. Тя победи с повече от час и половина втората Боряна Николчева. В Топ 3 се класира още една класна атлетка от adidas Runners Sofia – Екатерина Можейко.

Припомняме, че в събота триатлонистът Емил Стойнев записа първа победа при велосипедистите, след като досега три пъти беше подгласник на шампионите в предишни издания. При дамите две последователно спукани гуми малко преди финала спасиха рекорда на трасето, но не попречиха на Христина Козарева да запише 12-ата си титла при 10-ото си участие, защото тя има два триумфа и в дуатлона.

100-километровата Обиколка на Витоша отбелязва това лято своята 39-а годишнина. Над 2500 бяха общо участниците в емблематичното състезание, което отново е част от инициатива „София – европейска столица на спорта“.

Резултатите!

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране