01.08.2021 | 21:22
„Хермес Солар“ е внесла документи за ползване на морския сарай на Доган
Сараят все още няма Акт 16 и се води необитаем

Фирмата, която е официален собственик на т. нар. сарай на Доган в местността „Росенец“, е стартирала процедура за узаконяване ползването на имота. Това стана ясно тази седмица на първото заседание на временната парламентарна комисия, която се занимава със строежите там, пише „Флагман“.

Сараят по документи се нарича „водна спортна база“. Собственик е фирмата „Хермес Солар“.

Председателят на комисията Калоян Янков постави въпроса защо този обект се обитава от лидера на ДПС Ахмед Доган, при положение че сградата е без разрешение за ползване.

Според Янков, общината следвало да забрани ползването на имота на основание чл. 223, ал. 1, т. 6 от Закона за устройство на територията. Тя трябвало да спре тока и водата към сградата.

Към настоящия момент има входирани при нас документи за въвеждане в експлоатация, но забрана за ползването не може да се осъществи, тъй като 4-та категория строежи подлежат на регистрационен режим от страна на самия собственик, обясни от своя страна зам.-кметът по строителството на Община Бургас Чанка Коралска.

Обектите 4-та категория не подлежат на проверка от приемателна комисия.

Нямат Акт 16, имат единствено Акт 15 и уведомителен режим тогава, когато собственикът реши, че е готов да информира общината, че обектът е готов, добави г-жа Коралска.

Пред „Флагман“ тя уточни, че документите за въвеждане в експлоатация на водната спортна база са входирани в общината през юни, но са върнати за доокомплектоване. Така че все още сградата няма акт 16.

По неофициални данни Ахмед Доган ползва „сарая“ в Бургаския залив от няколко години. Въпреки това той продължава да се води строителен обект.

Сараят в Росенец стана ябълка на раздора между ДБ и ДПС. От парламентарната трибуна Мустафа Карадайъ нападна шефа на групата Христо Иванов: „Вие сте част и сте продукт, включително, естествено, и заложник на една организирана олигархична-медийно-НПО-политическа група. Става въпрос персонално за г-н Прокопиев като олигарх и символ на задкулисието в българската политика, като човек, който притежавайки медийна и икономическа власт, заграбва политическа власт, без да се явява на избори. За нас това е съдържанието на понятието „завладяна държава“ и „фасадна демокрация“, които са ви любими етикети за ДПС.“

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране