07.02.2020 | 0:02
Цветан Василев бил спонсор на сръбския президент
Иван Гешев определи като нелицеприятно обяснението защо Сърбия не връща банкера

Белград отказва да предаде на България Цветан Василев, защото той финансира партията на сръбския президент Александър Вучич. Банкерът финансира и Сръбската социалистическа партия на външния министър Ивица Дачич. Това обяви бившият сръбски премиер и лидер на Нова партия Зоран Живкович, цитиран от БГНЕС.

„Белград отказва да предаде на България Цветан Василев, защото той финансира Сръбската прогресивна партия на Вучич и Сръбската социалистическа партия на Дачич. На Василев беше позволено да приватизира стъкларския завод в Парачин. И това не бе обикновена корупционна схема. Това бе на ръба на законното и нямаше да стане, ако нямаше закрилата на държавата“,е коментирал Живкович в сградата на Скупщината. Той е показал и снимки на банкера с бившия президент на сърбия Томислав Николич, за да онагледи опасните им връзки.

„Николич не беше просто до него. Те си говореха. Той му бе спонсор, а къде беше онзи (Александър Вучич)? И той беше там. По-късно заводът фалира, задълженията му бяха опростени“, каза още Живкович. Той призова Вучич незабавно да отговори на искането на съдебните власти за екстрадиране и на жалбите от региона, защото подобни случаи спъват евроинтеграцията на Сърбия.

Живкович отправя обвиненията си ден след като главният прокурор Иван Гешев поиска съдействие от европейските институции за екстрадирането на Цветан Василев от Сърбия. Банкерът е в западната ни съседка от 6 години. Това не е първият път, в който се повдигат обвинения за политически чадър над Василев. Самият Вучич е отхврълял пободни твърдения, като за него се твърдеше, че е в обтегнати отношения с Цветан Василев.

По темата Василев за пореден ден коментира и главният прокурор Иван Гешев. „Обяснението ми е нелицеприятно и предпочитам да не го споменавам“, заяви Гешев в отговор на въпрос как си обяснява поведението на сръбската страна. Според него на българската страна не може да се вменява отговорност дали някой е екстрадиран или не. „Прокуратурата се старае максимално бързо да извърши техническата работа и да отговори на изискванията на Обединените арабски емирства за екстрадацията на Васил Божков“, коментира още Гешев. Той бил сигурен, че арабската държава ще спази собственото си законодателство.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране