23.01.2020 | 11:30
Чудовището в езерото, изпило водата на Перник (ВИДЕО)
Валя Ахчиева публикува втора част на разследването си

Известната телевизионна журналистка Валя Ахчиева публикува втора част на разследването си за кризата с водата на Перник. То се нарича „Чудовището в езерото, изпило водата на Перник“.

Във видеото се обяснява, че язовир „Студена” е изграден през 1955 г, а водата в него е била предназначена само за питейно-битови нужди. При работата на ВЕЦ ”Студена” и производството на електроенергия от тази мощност не се губи вода. Колкото вода излезе от язовира, толкова преминава през ВЕЦ-а и толкова вода би трябвало да отиде за нуждите на населението, пише offnews.bg.

Все пак през 2003 г. с язовира на Перник се случват събития, които преди това не са ставали. Тогава за първи път разрешения да ползват вода от водоема получават и две промишлени предприятия – „Стомана индъстри” и „Топлофикация Перник”. В случая не става дума за еднократен компромис, а за трайно решение, което и до момента върви съвсем легално. Разрешенията за водоползване се издават от Министерството на околната среда и водите /МОСВ/.

И каква е реалността в момента – питейният язовир „Студена“ е празен, а язовир „Пчелина“, чиято вода би трябвало да се използва за индустриални нужди, прелива.

„След втората част от нашето разследване топката за кризата в Перник отива в полето на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), защото то отговаря за всички ВЕЦ-ове, язовири и за състоянието на водопреносната мрежа. Тук има много сериозни пропуски“. Това каза в предаването „Нещо повече“ по БНР журналистът Валя Ахчиева, която прави разследване за изчезналата вода на перничани.

„Никой не е отчел от 2014 година насам, след едно депутатско питане на „Атака“ в Народното събрание за състоянието на язовира и на ВЕЦ-а, че ВЕЦ-ът е изключително амортизиран и никой не си е направил труда да направи изчисления, да извика специалисти и да види какво казва науката за тези съоръжения, че гълтат повече вода и че тя вероятно отива за някой, на когото е нужна, без да се отчете и без да се плати. Още тогава е трябвало да бъде спрян ВЕЦ-ът. Но ако той бъде спрян, то тогава ще трябва да се спре и водата, която отива за някъде, неотчетена и неплатена“, отбеляза Ахчиева.

По думите ѝ, ако някой мисли сега да реши проблема, преди всичко трябва да се спре работата на ВЕЦ-а и някой да накара промишлените предприятия, след като имат разрешителни за водовземане от река Струма, да си вземат водата оттам:

„В регистъра на „Басейнова дирекция“ – Благоевград има още разрешителни, написани за „Стомана Индъстри“, и има действащо разрешително те да си вземат вода от Струма и от язовир „Пчелина“, но нищо от това не се е случило. Те си взимат вода от язовир „Студена“, която е евтина, чиста и гравитачна… Но този язовир, създаден за хората, трябва да си остане за хората. Трябва да се потърси отговорност на всички министри на регионалното развитие и благоустройството от 2014 насам и на тези на околната среда и водите от 2002 година насам“.

Валя Ахчиева разказа част от разкритията, направени по време на разследването ѝ:

„Според дневника на язовира декларираната вода, която би трябвало да минава през ВЕЦ „Студена“, вземайки вода от язовир „Студена“, не е тази, която отговаря на реално потребеното количество вода за електроенергия. ВЕЦ „Студена“ е много амортизиран и поема много по-голямо количество вода… ВЕЦ-ът е конструиран така, че водата тръгва от язовира по една обща тръба и за хората, и за промишлените нужди. Тази тръба минава през ВЕЦ-а, произвежда електроенергия и отново в обща тръба водата се отправя към града. Има разклонение на тази голяма тръба, мери се количеството, което отива в пречиствателната станция за питейно-битови нужди. Другата вода по другите тръби за „Стомана Индъстри“, за ТЕЦ „Перник“ и за екологични нужди не се мери там, откъдето тръгва“.

До какви изводи достига Валя Ахчиева, вижте във видеото!

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране