17.03.2023 | 12:09
Шоуто на Гешев: каква беше истинската цел
Защо се прави това шумно събитие и в какво трябва да ни убеди?

Коментар на Петър Чолаков/fakti.bg:

Главният прокурор организира пресконференция. Тя обаче повече приличаше на грандиозен медиен спектакъл в негова чест, който можем да наречем с работното заглавие „Иван Гешев – супер звезда“.

На събитието бяха изнесени „данни“ (снимки, записи и пр.) за заговор за отстраняването на г-н Гешев, на „медиен издател“ и на „висш полицай“. Беше загатнато, че има и други доказателства, но те не бяха предоставени защото, разбира се, са следствена тайна.

Както подобава на добрата драматургия, главните антагонисти в тази вълнуваща история, бяха само скицирани като „Къро“ и „Цецо от Белград“ (банкерът Цветан Василев?). Сенките в здрача обикновено са по-плашещи от добре осветеното. За капак, без да се прецизират връзките, бяха замесени и имената на политици от ПП, на журналиста от Bird.bg Димитър Стоянов и други.

Каква точно е ролята на криминалния бос Таки и Красимир Каменов-Къро в тази история, какво е мястото на криптокралицата Ружа Игнатова, на Бобоков (кой по-точно от двамата братя?), на лицата, които са „изнудвали“ Делян Пеевски и Ахмед Доган и пр. няма да спекулирам.

По-важното е какъв е замисълът. Защо се прави това шумно събитие и в какво трябва да ни убеди? Според мен целта е да се покаже – с гръм и трясък, с фойерверки – че някакви лоши хора са се готвили да разпънат на кръст г-н Гешев и още двама достойни мъже, които всячески се опитват да опазят държавата от мафията.

Събитието от 16 март може да бъде описано и като поредната серия от опитите на г-н Гешев да се самообяви за спасител, застанал върху гордо извисилия се защитен вал на прокуратурата, която „отказва да бъде разменна монета за политически сметки“.

Предходният епизод на спектакъла (откъдето е и горният цитат) бе на 24 февруари. В него главният прокурор взе повод от годишнината от началото на руската агресия срещу Украйна, за да се представи като – едновременно – наследник на Левски, човек искрено загрижен за съдбата и правата на българските евреи и, не на последно място, убеден привърженик на евроатлантическите ценности.

Поведението на Иван Гешев – който определено има слабост към комедията и театъра изобщо – е поведение на човек, който се готви за политическа кариера, замисля да стартира политически проект.

Защо му е това кариерно развитие можем само да гадаем, но изглежда се чувства все повече застрашен – не толкова отвътре, от България, колкото от САЩ (откъдето напоследък получи звучни шамари от висш политик, както и от бившата посланичка Мустафа) – и поради това трескаво се опитва да се преоткрие.

Нескопосаният пиар обаче може да му навреди, вместо да му помогне. Посещението му в САЩ трябваше да изглежда като награждаване с Оскар за борбата му срещу корупцията. Вместо това той цъфна на снимка с Хамид Хамид от ДПС – партия, която за мнозина в България е синоним на етническия вот и обръчите от фирми – и остана, така да се каже, без закуска.

В полза на Гешев работи това, че институциите на съдебната система, особено в България, са по същество политически институции, имат участие в политическия процес. Така че г-н Гешев, който фактически има стаж и по тази втора специалност – политиката, просто в един момент, може би, вече открито ще се заяви като човек с политически амбиции.

Г-н Гешев обаче трудно ще може да промени в благоприятна за себе си посока мнението, което вече е съставено за него – особено в чужбина. Депутатският му имунитет в България може да му реши проблема само за известно време, при това само ако има силен гръб сред някои от традиционните, големи играчи на политическия терен.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране