04.08.2019 | 11:47
Ще ни скара ли Борисов с Румъния?
В Букурещ са бесни на българския премиер заради твърденията му, че румънски туристи са разпространили африканската чума по свинете

Изказването на Бойко Борисов, че африканската чума е била докарана в България от румънски туристи, може да предизвика скандал между двете държави. Той преди ден заяви, че е сигурен, че тъкмо те са докарали чумата в страната и допълни в негов стил следните изречения: “Ходят, ядат, хвърлят. Няма какво да направим. Замогнаха се хората. Сега ходим и чистим, чистим”.

По-късно позицията на Министерството на външните работи в Румъния бе цитирано от преводачът и журналист Владимир Береану. Ето какво написа той:

“Въпреки, че е събота, румънското министерство на външните работи излезе с официална позиция по повод снощните изказвания на Бойко Борисов, че румънски туристи разпространяват чумата по свинете в България. В декларацията се казва:

“Освен техническата информация на Националната санитарно-ветеринарна служба и Националната служба за сигурност на храните, която ще предоставим на българските власти, като отговор на злощастните думи на българският премиер Бойко Борисов, няма как да не изразим нашето учудване и разочарование от начинът, по които българският премиер се отнася с румънските туристи, особено, когато те допринасят значително за растежа на българският БВП”, написа той в публикация в социалните мрежи.

Преди това лидерът на БСП Корнелия Нинова остро критикува премиера Бойко Борисов, обвинявайки го, че е взел неадекватни мерки в борбата с африканската чума по свинете и “се е подиграл с тревогите на хората, постъпвайки типично по борисовски”. Според нея Борисов обещава, че хората ще бъдат обезщетени, а всъщност ще отпусне 300 лв. на двор само за дезинфекция, но не и за умъртвените прасета. Единствено големите свинекомплекси ще бъдат обезщетени с европейски и национални средства, а 20 000 работници в тях няма да получат нищо, твърди тя.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране