01.02.2024 | 11:10
„Юнайтед груп“ обвини Петков в политически натиск
Шокирани сме от изявлението му относно казуса „Булсатком“, коментираха от корпорацията

„Недопустима намеса от страна на политик в работата на независим административен орган“ – с тези думи от корпорацията „Юнайтед груп“, която притежава Нова телевизия и „Виваком“, коментираха вчерашно изказване на Кирил Петков.

В позиция до медиите от компанията се посочва още:

„Шокирани сме от изявлението, направено от г-н Кирил Петков, относно казуса „Булсатком“. На 31 януари г-н Петков спекулира с бъдещото решение на Комисията за защита на конкуренцията по повод тази сделка.“

Предстои КЗК да се произнесе допуска ли „Юнайтед груп“ да придобие и „Булсатком“.

В позицията на корпорацията пише още, че поведението на Петков нарушава българското законодателство и законодателството на ЕС.

„В ЕС Европейската комисия винаги се е противопоставяла на всякакво политическо влияние при разглеждането на сливания и придобивания. Вярваме, че КЗК ще следва същия подход. Вярваме в независимостта на българските институции и в тяхната способност да се противопоставят на явната намеса на политически лидери“, пишат от „Юнайтед груп“.

Вчера на извънреден брифинг съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков призова КЗК да не одобрява сделката за придобиване на „Булсатком“ от „Юнайтед груп“. Той цитира публикация на „Медияпул“, в която се посочва, че днес се очаква антимонополния регулатор днес ще одобри сделката.

Петков декларира, че започва разговори с ГЕРБ за смяната на ръководството на КЗК, както и че ще бъде внесен проектозакон за реформирането на регулатора.

Днес председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски заяви, че има време за разговори за попълване на КЗК, тъй като това е дълъг и сложен процес. На свой ред и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи, че реформата там не е договорена и в коалицията няма консенсус по темата.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране