13.09.2021 | 11:29
Ясен Кацаров: Първите стъпки по премахването на въглищата от горивния микс на ТЕЦ-Перник са предприети. Оттук нататък следва много работа!
Изпълнителният директор на компанията обясни кога започва отоплителният сезон и какво представлява такса „сградна инсталация“

Г-н Кацаров, “Топлофикация Перник” приключи с годишния ремонт, перничани имат топла вода. Следващият въпрос е кога ще пуснете парното?

-Рано е за пускане на парното, но сме в готовност. Според Наредбата за топлоснабдяването, пускане на парното се извършва след 3 последователни дни и нощи със средни температури под 12 градуса и дългосрочна синоптична прогноза за предстоящо задържане на ниските температури.

Ако на някого му е студено вкъщи преди пускането на парното, може ли да му бъде включено по-рано?

-Разбира се. Това се случва много често. В масовия случай отоплителният сезон се удължава в детските и учебни заведения и в болници, но по принцип при писмено подадено заявление удовлетворяваме желанието на всеки клиент.

Трябва да се знае, че ако един апартамент в сграда етажна собственост иска по-ранно пускане на парното, това няма как да се случи индивидуално. Технически е възможно да се пусне топлоподаването за всички, присъединени към една абонатна станция. Сградната инсталация е обща и няма как да се доставя топла вода до шестия етаж, но на петия и седмия хората да не са заявили, че ще използват централното отопление по-рано.

Предсрочното пускане на топлоподаването в дадена абонатна станция е възможно след като получим протокол, подписан с мнозинство от 2/3 от собствениците, че са съгласни това да се случи.

-Споменахте „сградна инсталация“. Тя много често предизвиква смут сред обществото. Ще отпадне ли най-сетне такса „сградна инсталация“ за клиентите, които не използват услугите на топлофикация, но съседите им ги използват?

-Не мога да твърдя , че със сигурност ще отпадне, но ще Ви обясня нещо. Сградната инсталация е съвкупността от всички тръбопроводи, разположени хоризонтално и вертикално в една жилищна сграда. Към сградната инсталация се причисляват отоплителните тела и съоръженията за разпределение на топлинната енергия от абонатната станция до всеки апартамент.

Част от сградната инсталация са хоризонталните тръби, които свързват абонатната станция с всеки един апартамет. Щом нашите съседи използват парно, то тези тръби са топли и независимо от факта, че не сме пуснали парното, нашите апартаменти са по-топли, заради топлите тръби. Нормално е да се налага да платим за тази топлина, защото тя е затоплила нашето жилище до някаква степен.

-Какво отопляват тези тръби като в най-студените дни на изключено парно, в апартаментите е прекалено студено?

-Тези тръби не са достатъчни да отоплят качествено жилището, но все пак осигуряват известно затопляне на помещенията, през които минават. Температурите в апартаментите с изключени радиатори е около 15 градуса, дори ако навън е -10 градуса. Докато, ако влезете в апартамент в сграда, която няма централно отопление и съседите не се отопляват, водата в чешмите може да замръзне, което означава, че температурата съвсем не е 15 градуса, а е близо или дори под до нула градуса.

-Добре, но как се определя колко топлинна енергия сме консумирали от сградната инсталация?

-Когато в жилищната сграда е въведена система за дялово разпределение чрез индивидуални разпределители, отдадената топлинна енергия от сградна инсталация се калкулира от дружеството за дялово разпределение по методологията, установена с нормативен акт.

-За финал на разговора, ще кажете ли до къде сте с реализирането на проекта за производство на енергия от природен газ? Кога ще стане факт?

-Работим усилено, но мащабът на това начинание е наистина голям и сякаш ни отне повече време, отколкото мислехме. В момента се изгражда халето, в което ще бъдат поставени газовите когенератори. Не бих се ангажирал с конкретни срокове кога те ще се заработят. Нашето желание е инсталацията да заработи в началото на 2022-ра година.

-Добре, поне мислите ли, че следващото лято ще е първото лято, в което Перничани ще се радват на топла вода, произведена без участието на въглища?

-Най-вероятно да. Първите стъпки по премахването на въглищата от горивния микс на „Топлофикация – Перник“ са предприети. От тук нататък следва много работа!

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране