19.02.2019 | 0:51
Адвокатът на Пеевски е собственик на офшорка, атакувала „Дунарит“ и източваща КТБ
Александър Ангелов е приеман за най-доверения човек на Делян Пеевски

Адвокатът на ДПС депутата Делян Пеевски Александър Ангелов е крайният бенефициарен собственик на офшорката Viafot ltd., регистрирана на Британските вирджински острови. Това пише българското онлайн издание за разследваща журналистика „Биволъ“, като се позовава на данни от Панамските документи (Panama Papers).

Ошфорката Viafot е собственик на българската фирма „Виафот Инвестмънт България“. А това е ключова за обществено-политическия и икономически живот в страната в последните 4 години компания.

От 2015 г. тя направи серия от опити да превземе русенския оръжеен завод „Дунарит“. При тези си опити „Виафот Инвестмънт България“ и Viafot  се ползваха от подкрепата на почти всички институции в държавата. Това пък накара собственика на „Дунарит“ Емилиян Гебрев да предположи в интервю наскоро, че най-вероятно собственик на офшорката е държавата, след като получава такава институционална подкрепа.

Но „Виафот Инвестмънт България“ и Viafot са и в основата на схема за разграбване на активи, кредитирани от фалираната Корпоративна търговска банка (КТБ). При осъществяването на тази схема офшорката и българското й поделение отново се ползват с пълната активна, а когато е необходимо – и пасивна държавна подкрепа. От синдиците на КТБ, през Фонда за гарантиране на влогове в банките, до ресорния министър на финансите Владислав Горанов.

Как започва всичко?

След серия от медийни атаки в изданията на Делян Пеевски, гаранирани с прокурорски набези, през юни 2014 г. КТБ е поставена под натиск от депозантите си за теглене на средства. Банката иска от Българската народна банка (БНБ) да бъде поставена под особен надзор, за да започне стабилизацията си. БНБ наистина открива процедура по особен надзор, но вместо оздравяване в КТБ се преминава към отнемане на лиценза на банката. Започва истинска война за кредитираните през банката активи.

Част от тази война е и битката за контрола над „Дунарит“.  Кризата с КТБ заварва завода с голяма кредитна експозиция. Шефовете на оръжейния завод започват серия от сделки по изкупуване на вземания към КТБ. Това са сделки с хора и фирми, които имат депозити в банката. Основната сделка е с няколко компании на италианския инвеститор Едоардо Миролио. Общата сума между на договора между „Дунарит“ и групата на Миролио е фиксирана на 24.6 млн. евро. Срещу това задължение предприятието е заложено в полза на компанията „Е. Миролио“. През 2015 г. обаче Миролио претърпява тежка пътна катастрофа.

ПТП-то се случва посред бял ден и при хубаво време, а при него загиват двама спътници на италианския бизнесмен. За разлика от други пътни инциденти този не провокира широк медиен интерес. „Биволъ“ описва ПТП-то така:

„Не е провокирано от външна причина. Автомобилът, BMW GT, просто излязъл от пътя. Една от версиите е, че шофьорът е заспал зад волана. Тя обаче е малко вероятна. Близки до индустриалеца подозират външна намеса. Те разказват, че никой от двамата оцелели не помнел нищо от момента преди произшествието. Само коланите спасили Миролио и сънародника му, който бил зад волана. Жените от задната седалка са били без колани и нямали този шанс.“

След катастрофата Миролио решава да се раздели в голяма част от инвестициите си, придобити срещу парите, които е имал в КТБ при затварянето на банката. Странно или не, но целият пакет вземания е придобит от компании, считани за контролирани от ДПС депутата Делян Пеевски.

Една част от тези вземния е именно дългът на „Дунарит“, който е купен от „Виафот Инвестмънт България“. Следва близо 2-годишна сага, в която офшорката на Александър Ангелов се опитва да се впише като кредитор на „Дунарит“. Това би означавало особеният залог на военния завод да бъде прехвърлен в полза на офшорката. Опитите на „Виафот Инвестмънт България“ обаче се провалиха след няколко съдебни битки.

Схемата за точене на КТБ

И така патовата ситуация се задържа до лятото на 2017 г., когато пред угрозата да загуби всичко в битката за „Дунарит“ „Виафот Инвестмънт България“ реши да продаде вземането си. И го продаде на …. държавата. А тогава в ролята на щурмовак в овладяването на русенския военен завод се включи Министерството на икономиката с подопечните му Държавна консолидационна компания и Българска банка за развитие.

По неясни и до днес причини държавата реши да изкупи задължението на „Дунарит“ към офшорката на адвоката на Пеевски – Сашо Ангелов. Но тази сделка е забележителна с това, че в нея се завъртяха няколко странни на пръв поглед участника.

„Виафот Инвестмънт България“ продаде вземането си на непознатата фирма „ДиПи“. Компанията е собственост на бизнесмена Добрин Иванов, който е издател на близката до ГЕРБ и безкритична към управлението на Бойко Борисов телевизия „Европа“.

На свой ред „ДиПи“ прехвърли това вземане на синдиците на КТБ, които пък го продадоха на ДКК.

Защо беше необходим този цирк?

Цялата тази схема беше необходима, за да може на база на формираното задължение със собственик офшорката на адвоката на Пеевски Сашо Ангелов от активите на КТБ да бъдат изтеглени най-апетитните. Затова и според договора между „ДиПи“ и синдиците на КТБ плащането по придобитото от банката вземане може да се извършва не с пари, а с активи, които вече са били изваждани веднъж на търг. По тази схема от масата на несъстоятелност на банката вече излязоха няколко ключови актива – обезпечени с ипотеки на имоти дългове.

Така с одобрението на най-големия кредитор – Фонда за гарантиране на влоговете и с участието на синдиците на КТБ масата на несъстоятелност на банката буквално се опосква.

Кой е Александър Ангелов?

Александър Ангелов е приеман за най-доверения човек на Делян Пеевски. Той е човекът, който се наема с тежките задачи при обезпечаването на бизнес намеренията на ДПС депутата. Преките връзки между двамата не са много.

Ангелов е авторът на схемата за разпределяне на собствеността в „Булгартабак холдинг“ при смяната на контрола през 2014 г. Тогава, когато мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев и ДПС депутатът Делян Пеевски не са във фаза на остър конфликт, банкерът е бил сред финансиращите сделката източници. В имейл до бившия доверен човек на Василев Бисер Лазов, както и административен имейл адрес на КТБ  Ангелов надлежно описва схемата на придобиване на контрол, разпределението на собствеността в търговските поделения в Дубай. Ангелов говори и за „трите десетки“. За тях „Биволъ“ припомня: „В тях е трябвало да бъдат отчислени по 10% от собствеността на холдинга, като комисионна за премиера Бойко Борисов, приятеля му Александър Сталийски и Ахмед Доган, твърди Василев. Проверка на „Биволъ” обаче показа, че офшорките са закрити не за дълго след приватизационната сделка.“

Името на Ангелов е често споменавано от Цветан Василев в интервютата в изгнание в Сърбия. Според Василев преди да започне последната фаза на медийна и прокурорска атака към КТБ Сашо Ангелов е донесъл списък с предприятия и активи, които Пеевски иска да му бъдат прехвърлени. „Този списък дойде от Пеевски, донесе го адвокатът му Александър Ангелов. Това си е чист рекет“, казва Василев в интервю за Сашо Диков.

През годините Ангелов е бил член на борда на директорите и представлява ключови предприятия от бизнес империята на майката на Делян Пеевски Ирена Кръстева, която впоследствие премина в ДПС депутата. Сред тях са Полиграфическия комплекс ИПК „Родина“, „Обединени Български Вестници“, „Стандарт“ и други.

Ангелов в защита на Пеевски

Връзката на Пеевски и Александър Ангелов обаче е и доста по-тясна. Както припомня „Биволъ“, на 20-ти юли 2017 г. Цветан Василев потърси защита от САЩ по т.нар. глобален „Закон Магнитски“. Василев твърди, че е подложен на политическа репресия в България заради опитите му да се противопостави на корупционния модел в страната. В жалбата си той обвинява директно Дилян Пеевски и Главния прокурор Сотир Цацаров в престъпна и репресивна дейност. Василев е входирал своята жалба до Департамента по правосъдие на САЩ.

Като реакция Пеевски предприема защитна стратегия и на свой ред пуска възражение срещу отправените му обвинения на 29-ти август същата година. Според закона на САЩ и двете преписки се движат от американски консултантски компании. За услугата Василев плаща 50 000 долара, а Пеевски съответно 30 000 долара месечно, плюс допълнителните разходи.

Консултантските компании на свой ред осъществяват контакти и лобиране пред различни американски политици, членове на Конгреса и правителството в името на поетата поръчка. Пеевски е входирал своето възражение именно чрез „Авиора консулт“. Това е адвокатската кантора на същия Александър Ангелов.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране