03.08.2021 | 18:15
Александър Спасов и Кристина Иванова са големите победители в „Балканиада“
Класиралите се в Топ 3 при мъжете и жените в 44-километровата дистанция си поделиха общ награден фонд от 5000 лева

Aлександър Спасов и Кристина Иванова са големите победители в първото издание на състезанието по планинско бягане „Балканиада“. Надпреварата се проведе в Централен Балкан със старт/финал в Карлово и беше отлично организирано от Кирил Николов-Дизела и Димитър Желязков-Голдъна.

Дистанциите бяха 25 и 44 километра. И двете трасета бяха голямо предизвикателство за участниците, които се включиха в събитието и се насладиха на красотите на Стара планина.

Няколко километра преди финала част от бегачите се наложи да бъдат подслонени за кратко в хижите по пътя заради изсипалата се градушка. Стихията обаче не уплаши никой, а и не помрачи отличното настроение, като всички пресякоха финала в Карлово доволни и с широка усмивка, получавайки медал за спомен със символа на състезанието – мечка.

Със сигурност най-щастливи са Александър Спасов и Кристина Иванова. Сашо пресече пръв финала на 44 км с отличното време от 5 часа и 6 минути, като изпревари с повече от половин час Йоло Николов (5:40 ч.). Третото място зае Димчо Мицов, следван от Димитър Стефанов, Иво Андреев, Камен Недков, Здравко Кръстев, Петър Иванов, Исмаил Сенанджи и др.

Първа при дамите е опитната Кристина Иванова. Тя победи Елена Димитрова с почти 5 минути разлика. Трета финишира Надежда Ангелова, следвана от Таня Димитрова, Снежана Терзиева, Мария Христова, Златина Генчева и др.

Класиралите се в Топ 3 при мъжете и жените в 44-километровата дистанция си поделиха общ награден фонд от 5000 лева. Toй беше осигурен от добре познатите в бегаческото общество бургаски момчета Иван Пачев и Барбун Барбунов.

Опитният Петко Стефанов спечели състезанието на 23 км с време 2 часа и 52 минути. Втори завърши Иван Гочев, трети Гено Увардов, а четвъртото място зае Даниел Кубашлиев. Златимира Абаджиева стана първа при дамите с време 3 часа и 34 минути, като само осем мъже финишираха преди нея. Втора завърши Валерия Димитрова, а трета – Николина Панчева.

Всички останаха очаровани от организацията, като някои от участниците, които бяха спестили сили, решиха да се включат и в състезанието за разпускане – „Бирена миля“, където хем бягаш, хем пиеш от пенливата течност. Организаторите Кирил Николов и Димитър Желязков пък ще направят всичко възможно „Балканиада“ да стане традиция и да се превърне в ежегодна надпревара.

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране