01.07.2020 | 12:28
Ангелкова: Мярката 60/40 за сектор „Туризъм” става 80/20
Отпускат се и 290 лв. помощ на заето лице

„Новият дизайн на мярката 60/40 e приет от Министерския съвет. В сектора на туризма тя става 80/20. Отпускат се и 290 лв. помощ на заето лице”. Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова на брифинг в Министерския съвет.

За сектора допълнително са отделени 50 млн. лв. по линия на специалната програма, свързана с наемане на регистрирани безработни в бюрата по труда. „Всеки работодател, който наеме лице, което е регистрирано в Бюрата по труда, ще получава 610 лв., т.е. минималната работна заплата”, посочи Ангелкова.

Социалният министър Деница Сачева обясни, че мярката се разширява и за сектори, които до момента не са имали достъп до нея. Специалисти по дентална медицина, балнеологични и СПА центрове, частни детски градини и центровете за професионална квалификация вече ще могат да кандидатстват. Разширеният вариант ще е в сила до 30 септември. Очаква се да спаси работните места на около 300 000 души, каза още Сачева.

„До този момент по мярката 60/40 са изплатени около 130 милиона лева, които запазват заетостта на около 150 000 души. Част от работодателите и заявленията се подават по няколко пъти заради различни периоди, за които кандидатстват”, обясни Сачева.

„В следващия период от 3 месеца на действия на тази мярка няма да има изискване работодателите да са платили данъците и осигуровките за 2020 година. Отчитаме трудностите, които има българския народ. Тези данъци трябва да бъдат декларирани като дължими, за да бъдат поетапно събрани в по-късен момент”, обясни Сачева. „В изплащане на средствата могат да кандидатстват структури, които са създадени от общините. Разликата с първия дизайн на мярката е, че няма да се предоставя помощ, там където се получава финансиране за възнаграждение и осигурителни вноски от държавния бюджет от стандарти, приети в изпълнение на Закона за публичните финанси. Целта е да се избегне двойно финансиране на възнаграждение в общинските предприятия. Ще се покрива за в бъдеще 60 % от осигурителния доход и 60 % от осигуровките. За сектор хотелиерство и ресторантьорство ще има възможност да получават субсидия за новоназначени”, заяви Сачева.

Кандидатстването ще става с електронни заявление и ще започне от края на тази седмица.

„От 14.00 ч. днес ще може да се кандидатства по мярката „Заетост за теб”. Тя е свързана с наемането на безработни лица, които са регистрирани в бюрото по труда”, каза Сачева.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране