25.02.2021 | 11:12
Ангелов бесен на “АстраЗенека”: Не искаме учтивост, искаме ваксини!
Имаме нужда гражданите ни да са защитени и здрави! Нямаме нужда от обещание, че камионите ще тръгнат по-рано! Защото има камиони, които изобщо не тръгнаха!

Изключително неприятно сме изненадани от новината, че ще получим по-малко от обещаните дози от Оксфордската ваксина, подчерта още в началото на днешния брифинг здравния министър Костадин Ангелов. Той напомни, че още при първите доставки на препарата на “АстраЗенека” е имало и забавяне и намаление на договорените дози.

Ангелов обясни, че вече три дни се води комуникация между здравните ни власти и фирмата-доставчик на ваксините. За да стане ясно какво се случва, защо има забавяне, кога ще получим заявените и платени количества. Получихме единствено отговор, че производството на ваксини е сложен технологичен процес, пише “Дума”.

Министърът не спести острия си тон и се обърна директно към компанията-производител “АстраЗенека”: “Нямаме нужда от учтивост! Имаме нужда гражданите ни да са защитени и здрави! Нямаме нужда от обещание, че камионите ще тръгнат по-рано! Защото има камиони, които изобщо не тръгнаха!”.

Гневът на Ангелов бе породен от информацията, че от ваксината на “АстраЗенека” ще получим повече от два пъти по-малко от договорените дози.

117 хиляди дози пристигнаха на 22 февруари. Това е с 333 хиляди дози по-малко от поетия ангажимент за месец февруари, припомни Ангелов и продължи: Разбираме, че в страната ни няма да постъпи нито една от тези доставки.

“Астра Зенека” няма да изпълни ангажимента си за доставка на 142 хиляди дози до края на месец февруари, съобщи той.

Намираме се в световна криза, трябва да има оперативни решения, които да бъдат незабавни. В рамките на два дни очакваме реакция и вземане на решения от бордове, европейски директори, които да вземат решение, че камионът за България ще тръгне. Съобщихме на фирмата, че имаме готовност да изпратим самолет. Той стои и чака. От фирмата казаха само, че производството на ваксини е процес с висока степен на сложност.

Уважаеми представители на „АстраЗенека“, нито имаме нужда от вашата учтивост и нито от вашата вежливост, имаме нужда от ваксини. Ако във вашия корпоративен свят това е допустимо, на полето на медицината има само черно и бяло – хората или са живи, или са умрели. Нямаме нужда от подобен тип учтивост. Нека се спазват уговорките, категоричен бе здравният министър.

Още в сряда здравният министър изпрати остро писмо до ръководството на шведско-британската компания, в което настоява България да получи 52 000 дози от ваксината на “АстраЗенека”, като страната ни може осигури въздушен транспорт за целта. Стана ясно, че на 1 март България вероятно ще получи малко над 1/3 от договорените иначе 142 000 дози.

В отговор от “АстраЗенека” казват, че в резултат на продължаващите им усилия очакват да са в състояние да доставят в България следващото количество ваксини два дни по-рано от планираното.

 „Производството на ваксини е процес с висока степен на техническа сложност. Въпреки че “АстраЗенека” полага неуморни усилия да се справи с предизвикателствата, които възникват в хода на производството, е възможно да има известни промени и трудности при въвеждането на всеки нов производствен процес. До средата на март се очакват още две доставки“, казват още производителите на препарата.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране