13.11.2021 | 12:11
Ангел Кунчев: Скептичен съм към побългаряването на ковид сертификатите
Имунизиран съм от февруари и беше време за трета игла, но поради тичане насам-натам все я отлагах, не я направих и вирусът ме изпревари, обясни главният държавен здравен инспектор

Като главен държавен здравен инспектор Ангел Кунчев не е предлагал въвеждането на сертификати за антитела. Това казва самият той в интервю за „24 часа“. „Аз лично съм скептично настроен към побългаряването на сертификатите, включително пускането на антителата като критерий за получаването на такъв. От 27 страни когато само в една е въведено, е показателно колко може да се разчита на него“, обяснява Кунчев. И допълва, че е „за“ антителата, „но вируснеутрализиращи, клетъчен имунитет, което е твърде скъпо, твърде бавно и е безсмислено да се изследва, защото динамиката е огромна и бърза, че това, което се установи на момента, нищо не значи“.

„По същия начин да издаваш сертификат веднага след първа доза – няма само социалноикономически смисъл, а в същото време повишава риска за хората“, допълва той.

„Каквото можех да предложа, съм го направил. Съгласен съм, че не всичко може да се въведе и да стане толкова лесно. Предложих задължителна ваксинация за някои групи – здравни и социални работници, зад което заставам и сега, както го направиха половината страни. И това не се прие – знам, че е трудно, че ще струва пари, че ще се лишим от кадри в момента, в който много ни трябват, но каквото на база на световния опит и наука съм мислил, че може да се направи, съм го предложил“, обяснява още Кунчев.

Според Кунчев „на тази вълна ѝ минахме пика, макар бавно и с много жертви. Лошо е, че платихме още по-висока цена, защото сме най-демократичните, умните и интелигентните в света и не искаме да се ваксинираме. Оттук нататък обаче започваме да плащаме социално-икономическата цена, която ще бъде жестока. Това, че сме последни по имунизация, и то в световен мащаб, защото се бием за предните места само с африканските страни, ще ни изиграе много лош номер. Това ще се почувства още следващата година в туристическия сезон, в икономиката, в това, какво се провежда в България, в това доколко другите страни могат да вярват на наши документи и да приемат нашата система за надеждна, а това е фатално. За съжаление, при нашата ситуация и с това ниво на ваксинация не сме гарантирани, че няма и да повторим същата ситуация след време с още вълни“, обяснява той.

Кунчев определя реакциите около тестването на децата като „огледална картина на това, което се случи с всичко останало“. „Но аз не мога да я разбера – имаш проблем, имаш измислено оръжие, ваксините, в които са хвърлени огромни усилия и милиарди, казваш, че няма да се ваксинираш, тогава има няколко алтернативи. Едната е тотален локдаун, който не правим, защото никой не го иска. Тогава ви предлагаме тестване един-два пъти седмично, както го правеха в целия развит свят, но пак не го искаме, защото „щели да вземат ценното ДНК и да го изнесат някъде“, както прочетох вчера в отказ на една майка. Ама кой е този, който да иска толкова много от ценното ДНК на българския народ, защото е неповторим“, пита се той.

Според него в България няма кампания и „не можем да обясним на колегите ни в Европа защо не я правим. Целият свят прави голяма, професионална кампания, с много таргетни групи, с отделни послания. Това в България не се случи и не зная защо. На този фон при предоставяне на безплатни ваксини хората плащат безумни пари за фалшиви сертификати, макар че в момента се сблъскаме със ситуации, в които дават по 300 лв., но за да им бъде направена реална ваксинация, след като са взели фалшив сертификат“.

Интервюто с Кунчев е взето вчера преди обяд по телефона, докато той е в дома си. Малко преди това пусна той пусна и пост в профила си във Фейсбук, в който опроверга твърденията, които от известно време набират скорост в социалните мрежи, че е в тежко състояние в болница и дори, че е починал от ковид, макар и тройно ваксиниран.

Кунчев отново обяснява, че не е влизал в болница и си е вкъщи. „Истината е, че в средата на миналия месец имах типичните симптоми – загуба на обоняние, главоболие, кашлица и си пуснах PCR, който излезе положителен. Имунизиран съм от февруари и беше време за трета игла, но поради тичане насам-натам все я отлагах, не я направих и вирусът ме изпревари. Въпреки това протичането беше сравнително леко, което е чудесно, защото съм на 62 години, с хипертония, диабет и ритъмни смущения и със сигурност вирусът щеше да ме отнесе. (…) Не си правя илюзии – ако не бях имунизиран, нещата щяха да бъдат фатални“, казва той. И допълва, че активната част на заболяването му е продължила 5-6 дни. „Още имам отделни признаци на пост-ковид – косопад, кашлица, но нещата не са фатални“, обяснява той. И допълва, че е в болничен до края на месеца.

Кунчев споделя, че получавам есемеси и вайбър съобщения от недоброжелатели. „Включително в отделни мрежи се споделя телефонният ми с номер с призиви „Звънете му в 2 ч. през нощта, той много ще се зарадва“. Вече не го приемам сериозно, но не е нормално да е така. Навсякъде има антиваксъри, но това, което ни отличава, е, че тук са много агресивни, нямат спирка, няма лични пространства, няма правила. Използват лъжи, манипулации, всичко и по всякакъв начин. Вероятно разочаровам някого, че съм жив“, казва той.

 

1 коментар

  1. Н. Вълчев каза:

    Кунчев, пак си в Грешка! Глупостта ти те изпреварва, Вируса няма тези способности!… Той търси СЕЛО без Кучета!!!

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране