03.04.2022 | 12:17
Андрей Гюров: Въпросът с дипломата ми беше координирана акция
До този момент съм говорил с БСП, с ДБ, с отделни депутати от ГЕРБ, с ДПС имахме разговори миналата седмица, евентуално тази седмица ще проведем по-широк разговор

Според кандидата за гуверньор на Българската народна банка Андрей Гюров въпросът с регистрацията на докторската му степен от Виенския университет е била координирана акция.

Лидерът на парламентарната група на “Продължаваме промяната” заяви пред bTV, че това е сценарий, който се е развил в последните няколко седмици и уточни, че става въпрос за регистрация на дипломата, а не за нейното съществуване.

“Процедурните правила изискват кандидатът да има минимална образователна степен магистър, така че изпълнявам всички условия. Има изискване за регистрация на тази диплома за достъп до трудовия пазар извън учебните заведения. Ако дойде времето да стана гуверньор на Българската народна банка, до този момент ще бъдат направени всички необходими стъпки за регистрация на тази диплома”, каза още той.

Гюров не обясни кой стои зад тази атака, а заяви, че тя е видна по това кои партии говорят при изслушването му.

“Управителят на БНБ е много важна позиция за държавата, в този момент с няколко натрупани кризи е важно гуверньорът да има подкрепата на широка коалиция”, добави той.

Стана ясно и че изпратил покана към всички парламентарни групи за среща.

“До този момент съм говорил с БСП, с ДБ, с отделни депутати от ГЕРБ, с ДПС имахме разговори миналата седмица, евентуално тази седмица ще проведем по-широк разговор”, обясни Гюров.

Той обаче е категоричен, че не влиза в договорки и размяна на обещания, а води открит диалог, базиран на принципи: “Очаквам разумните хора в парламента да ме подкрепят заради принципите, които отстоявам”.

От думите му стана ясно ,че кандидатурата му е била предложена от вицепремиера и министър на финансите Асен Василев и не е имало как да откаже, след като отговарял на изискванията.

“Разчитам на подкрепата на всички разумни хора, които са съгласни с моите виждания за БНБ за принципи и идеи, които ще бъдат развивани в Народната банка. Изчистването на банковия надзор, филтрирането на банковите потоци от всякакви външни влияния – това са част от основните ми приоритети. С моя профил и концепция ние можем да направим необходимите стъпки, за да издигнем репутацията на БНБ”, добави Гюров.

Депутатът добави, че е “в много добри отношения” с Любомир Каримански – другият кандидат за гуверньор на Българската народна банка.

Според Гюров е много положително, че има двама кандидати, които представляват различни профили – професионално минало, идеи за банката и други.

Председателят на ПГ на ПП обаче каза, че наистина би било добре да има една кандидатура.

“Ние положихме усилия, искахме удължаване на времето на номинации и за консултации, но не бяхме подкрепени. Затова се стигна до две номинации, но това показва добра политическа грамотност – да няма решени мачове, а да има избор от различни профили”.

Той призна, че всичко е възможно като изход от състезанието.

“Ако бъде избран г-н Каримански, му пожелавам успех”, заяви още Гюров.

На въпрос защо вписването на дипломата му в МОН е станало за 1 час, след като обикновено се чака между 1 и 3 месеца, той отговори, че “може би е престараване” на техните сътрудници.

“Всеки може да провери дисертацията ми в регистрите на Виенския университет. Официалната разработка не беше публикувана от бързане, недоглеждане. Благодаря, че въпросът беше повдигнат, за да се изчисти”, допълни той.

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране