15.10.2019 | 0:01
„Антикорупция“ откри конфликт на интереси при ексшефа на БЕХ Петьо Иванов
Той твърди, че участието му в управата на дъщерна фирма не е нарушение

Антикорупционната комисия обяви, че е открила конфликт на интереси при бившия директор на „Българския енергиен холдинг“ (БЕХ) Петьо Иванов, защото участвал в решенията за избора му в управата на дъщерното на БЕХ дружество „Булгаргаз“ и сам си определял възнаграждението. Заради това на Иванов са наложени три глоби от по 5 хил. лв. и има решение за отнемане на негово възнаграждение от 1102.33 лв. за участието му в заседания на борда на „Булгаргаз“ и непосочен размер на сума, която той получил като допълнително годишно възнаграждение (тантиеми) от газовия доставчик.

Това е записано в решение на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) от 18 септември, което обаче е публикувано едва сега. Иванов има 14-дневен срок да обжалва решението пред Административен съд – София от момента на съобщаването му.

Петьо Иванов си тръгна от БЕХ това лято, след като изтеклият му мандат не бе подновен. През юли начело на начело на холдинга бе върнат Жаклен Коен, който и до днес е член на борда на АЕЦ „Козлодуй“, която е собственост на БЕХ. През септември Коен е заел мястото на Петьо Иванов и в дружеството „КонтурГлобал Оперейшън“, където 27 на сто има „Националната електрическа компания (НЕК) и което притежава ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“.

От борда на БЕХ бе отстранен и Петър Илиев, който докато членуваше в управата му и бе шеф на НЕК. На негово място бе назначен Андон Андонов, който беше шеф на дъщерните Мини „Марица Изток“ и все още е представител на дружеството. Отдавна в борда на БЕХ е и Живко Динчев, който и до днес съвместява и длъжността на член на управата на ТЕЦ „Марица Изток 2“.

Реално, по критериите на КПКОНПИ, и тримата настоящи членове на борда на БЕХ също са в конфликт на интереси. Срещу тях обаче няма предприети действия.

От решението на антикорупционната комисия за Петьо Иванов става ясно, че сигналът срещу него за конфликт на интереси е подаден в края на ноември 2018 г. КПКОНПИ е прегледала протоколи от заседания на БЕХ и на „Булгаргаз“ по различни теми като избиране на членове на борда на газовия доставчик, сред които и Петьо Иванов, одобряване на финансов отчет, определяне на допълнителни възнаграждения.

Според КПКОНПИ Иванов не е имал право да сключва сам със себе си договор за участие в борда на „Булгаргаз“, а той е трябвало да бъде парафиран от друг член на управата на БЕХ. Също така той е контролирал сам себе си, посочват от комисията, която в същото време отбелязва, че не са установени злоупотреби и други нарушения, освен че си е гласувал непосочения размер на допълнителното възнаграждение от „Булгаргаз“.

Пред комисията Иванов е посочил, че участието му в борда на „Булгаргаз“ отговаря на изискванията на Правилника за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие. Освен това едновременното му участие в управата на БЕХ и „Булгаргаз“ съответства на структурата на холдинговата група, според Търговския закон (ТЗ). „Според чл.277, ал.1 от ТЗ всеки холдинг има за цел под каквато и да е форма да участва в други дружества или в тяхното управление, със или без да извършва собствена производствена или търговска дейност. Една от формите за участие на БЕХ ЕАД в управлението на тези дъщерни търговски дружества е участието в органите им на управление. Обичайна практика е членовете на БЕХ ЕАД да участват и в управителните и органи на дъщерните на холдинга дружества“, посочва Петьо Иванв в аргументите си, вписани в решението на КПКОНПИ.

„Самият чл.6, ал.1, т. 40 от ЗПКОНПИ квалифицира участието като член на СД на БЕХ ЕАД или като член на СД на дъщерните дружества като заемане на „публична длъжност“, обяснява Иванов.

Въпреки това антикорупционната комисия счита, че той е реализирал нематериална облага като влияние в своя полза и материална – при определянето на тантиеми от „Булгаргаз“.

Петьо Иванов все още е в борда на газовия доставчик и атаката срещу него става в момент, в който дружеството преговаря с „Газпром“ за предоговаряне на условията по доставките на природен газ, включващи намаляване на цените чрез по-ефективна формула, включваща и цените на силно поевтинелия в момента втечнен газ, по-големи възможности за реекпорт и по-гъвкави заявки.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране