25.02.2021 | 20:58
Антон Генов осъди прокуратурата за 40 000 лева
Трябва да му бъде платено обезщетение за причинените му морални вреди от воденото срещу него дело за длъжностно престъпление и принуда

Бившият футболен съдия Антон Генов осъди прокуратурата да му плати обезщетение от 40 000 лева за причинените му морални вреди от воденото срещу него дело за длъжностно престъпление и принуда. Това е решил състав на Софийския градски съд (СГС) с председател Евгени Георгиев, показа проверка на „Лекс“.

Бившият футболен съдия е завел иск срещу прокуратурата за 150 000 лева по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ), след като преди две години беше окончателно оправдан за извършено длъжностно престъпление и принуда. След като приключи кариерата са на футболен рефер, Генов, който има диплома за ветеринар, стана шеф на Областната дирекция за безопасност на храните в София.

През 2017 г. прокуратурата го обвини, че като шеф на дирекцията е наредил проверки във фирми за изкупуване на отработена мазнина от заведения, която е основна суровина за производство на биогориво.

Обвинението твърдеше, че по този начин Генов нарочно е атакувал конкуренти на друга фирма от сектора, в която по онова време работел синът му и в резултат на това са били иззети големи количества мазнина от потърпевшите. Освен това бившият рефер беше обвинен, че е направил опит да принуди управителка на фирма от бранша с чуждестранен собственик да не развива дейност в София.

Още през 2018 г. градският съд го оправда, а в началото на 2019 г. присъдата беше потвърдена от Софийския апелативен съд и прокуратурата не я протестира. Миналата година пък Върховният административен съд възстанови Генов на поста му в агенцията по храните.

В иска си по ЗОДОВ пред градския съд Генов пише, че делото срещу него е било отразявано в медиите и е преживял силен емоционален стрес, чувствал се унизен, бил разтревожен и се изолирал. Той поиска и 15 000 лева обезщетение за имуществени вреди, защото е бил уволнен заради обвинението и е останал без работа 17 месеца, а получил обезщетение само за шест. В тази част обаче искът му е отхвърлен изцяло, като СГС приема, е претърпял само морални вреди от воденото дело.

„Съдът приема, че доброто име и честта на Антон Генов са били накърнени от широкото медийно отразяване на повдигнатото обвинение. Разгласяването на недоказани твърдения на прокуратурата, включително и пред национални медии, е довело до по-интензивно засягане на доброто име на Антон Генов от обикновените случаи“, пише в решението си съдия Георгиев. То не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

След края на наказателното дело Антон Генов стана и иподякон в църквата като подстриженик на Западно и Средноевропейския митрополит Антоний, който разказа тогава пред бТВ, че бившият рефер решил да преосмисли живота си и да се смири след 50-та си годишнина.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране