01.09.2022 | 10:57
Балабанов: Петков ще се прибере в Канада, ако България стане президентска република
"Парламентарната република в последните 30 години роди единствено задкулисие и лъжи"

От “Има такъв народ” виждат изход от политическата криза чрез референдум за смяна на политическата система – България да стане президентска република.

Парламентарната република в последните 30 години роди единствено задкулисие, лъжи, лицемерие и хора, които единствено и само влизат в политиката с една цел – да се облагодетелстват с власт и да не мислят за българските граждани. От горчивия опит, който натрупа “Има такъв народ” в последните 3 парламента, стана ясно, че ние не работим с истински партньори в парламента. Като институция не се грижи за сигурността на гражданите”, каза бившият депутат от ИТН Станислав Балабанов в студиото на “България сутрин”.

Според него парламентът се е превърнал в сбирщина от хора, които са се скрили зад плакатни послания.

“На всички избори излизат и казват как милеят и мислят за хората, а когато се събират на масата казват, че ги интересуват само постовете и властта. В една такава ситуация, изправени пред поредните избори, за нас няма нищо по-логично като изход от тази политическа криза да попитаме законово хората на референдум дали е време България да стане президентска република. Като гледам заявките на другите политически партии и ако се случи същото като в 47-ия парламент, България ще направи много бърз трамплин към 49-ия такъв”, добави Балабанов в ефира на Bulgaria ON AIR. 

По думите му за тяхната партия също има червени линии.

“С ГЕРБ и ДПС не може, с “Възраждане” не става, “Продължаваме промяната” казват, че пък с нас не става. Затворили сме вратата за Кирил Петков и Асен Василев. Когато тези хора искат да са начело на държавата, цялата държава има голям проблем, ние също. Те са нашият проблем”, категоричен бе той.

Балабанов поясни, че при 200 000 подписа парламентът трябва да реши дали да има референдум, а при 400 000 подписа парламентът се задължава да инициира такъв референдум.

“Много е важно как ще бъде зададен въпросът на такъв референдум, той трябва да бъде конституционно издържан, за да издържи и пред Конституционния съд, и да е от компетенцията на НС. Ако референдумът бъде успешен, обикновеното Народно събрание трябва да се съобрази с резултатите и ако имат волята народните представители, да тръгнат към курс за свикване на Велико Народно събрание. Ако посмеят да допуснат грешката, която направиха през 2016 година, когато се подиграха с гласа на 3,5 млн. българи, президентът на България също има възможност, ако прецени и реши, да тръгне към ВНС. И вече във Великото Народно събрание ще се изгради структурата и правилната форма на президентска република”, добави Станислав Балабанов.

Попитан какво представлява полупрезидентската република, той отговори: “Президентът се избира мажоритарно. Парламентът също се избира мажоритарно. И тогава президентът след демократични и парламентарни избори назначава министър-председател, той съставя кабинет. Има ясно разграничение на властите, законодателната е изключително прозрачна. Прекрасно е, че всички политически лидери скачат срещу тази наша идея. Нинова знае, че ако има такава промяна, тя е политически труп. Ако България стане президентска република, Кирил Петков ще се прибере в Канада.

Балабанов е категоричен, че от ИТН винаги са били последователни.

“Ние имаме заслуга за това, че българските граждани видяха какво е истинското лице на политическото лице отвътре, защото как да си мълчиш и да се съобразяваш с хора, които те гледат в очите и те лъжат. Как да стоиш в коалиция, когато нашият енергиен министър още преди месеци говореше как България има възможност да излезе от газовата криза, ако използва системата на Гърция и Германия, а Асен Василев казва: “Няма да го допусна”. През Полша продаваха оръжия за Украйна.”

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране