28.06.2022 | 10:35
Бивш политически лидер и министър е предложил подкупа на Христанов, ГДБОП знае името му (ВИДЕО)
Политическата криза настъпи, защото отказахме да отстъпим в борбата с мафията, каза зам.-министъра на земеделието

Бивш политически лидер и министър, чрез посредници, е предложил на зам.-министъра на земеделието Иван Христанов подкуп от 500 000 лева месечно, за да остави безпроблемна работата на частната лаборатория на ГКПП Капитан Андреево.

Това стана ясно от участие на самия Христанов тази сутрин в NOVA. Както е известно, от няколко седмици зам.-министърът се движи с охрана, след като е получил заплаха, заради отстраняването на частната фирма от фито-санитарния контрол на границата с Турция. През май тази дейност бе поета от Българската агенция за безопасност на храните.

Освен това е имало опит Христанов да бъде подкупен с 500 000 лева месечно, ако остави частната лаборатория, контролираща вноса.

“Предложението дойде от лица, които нямат нищо общо със случая, те са проводници на съобщението. Иначе човекът зад тях е бивш политически лидер”, каза зам.-министърът на земеделието.

Христанов отказа да посочи кой е този лидер.

“ГДБОП има пълна информация, да ги оставим да си свършат работа”, каза той.

Все пак уточни, че става въпрос за партия, която е била за малко в управлението и в парламента, а самият лидер е бил министър.

„Това, което наблюдаваме в момента, изобщо не е политическа криза на отсъствието на диалог. Тя се случи, защото отказахме да отстъпим от принципите си в борбата с мафията”, каза още Иван Христанов от „Продължаваме Промяната”.

„Вече заявихме кои са водачите на нашата политическа формация – Кирил Петков и Асен Василев. Не виждаме достатъчно аргументи те да бъдат извадени от политическата карта, просто защото на някои не са им удобни. Те реализираха доста успешен мандат в кризисни условия”, допълни Христанов.

По думите му обществото очаква ПП да съставят правителство.

„Ще положим всички необходими усилия да намерим 121 народни представители, които да създадат твърдо ядро, което да подкрепи законодателната програма. Ако това не стане, очевидно ще се наложи да ходим на избори. Няма да подкрепим коалиция, която не е базирана на принципи”, каза още Христанов.

На въпрос защо от „Продължаваме Промяната” не са отишли на консултациите при президента в понеделник, той обясни следното:

„Винаги сме били твърде смирени, за да правим силови демонстрации. Те не са част от нашия ген. В случая причината беше бюджетът. Той трябва да бъде приет възможно най-скоро”.

По думите му на ПП й трябват 6-8 души, за да формират твърдо мнозинство, което да изпълни мандата на правителството.

„Имаме индикация, че има народни представители, които са готови да направят исторически избор. Ако говорим за реализиране на мандати, първият ще бъде реализиран с нашата програма и ако той не намери подкрепа в парламента, остава въпросът кой ще подкрепи този резервен вариант”, обясни Христанов.

И допълни, че от ПП ще представят приоритетите си в следващите дни, за да търсят обединение с останалите партии.

Цялото интервю!

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране