18.10.2021 | 12:24
БОЕЦ пита ЦИК: Пеевски гражданин на ОАЕ ли е?
Не може да имаме законни избори, ако имаме незаконни кандидати, твърдят от организацията

Вчера от неправителствената организация БОЕЦ са изпратили сигнал, в който се посочва, че Делян Пеевски може да има двойно гражданство и с това нарушава Изборния кодекс

Ако това се окаже вярно, то според чл. 65 от Конституцията, Пеевски следва да бъде заличен от листите на ДПС в Стара Загора и Благоевград, на които е и водач.

БОЕЦ аргументира съмненията си с поредица от изказвания на Бойко Борисов, представители на ДПС, разследвания, резултатите от националната кампания „Издирваме Пеевски“, както и разрешението за пребиваване на Пеевски в ОАЕ, издадено на 22 юни 2015 и изтича на 21 юни 2018 г. (документът беше публикуван в bird.bg), като е възможно след него той да е получил и гражданство.

В сигнала си от организацията прилагат и съобщението за наложените санкции по закона „Магнитски“ на няколко български граждани, сред които е и Пеевски.

Според БОЕЦ санкциите по закона „Магнитски“ са с качеството на влязла в сила присъда ограничаваща собственическите и други права на санкционираните лица. Като основанията – нарушаване на човешките права и корупция са тежки престъпления и според наказателния кодекс на България.

От организацията заявяват, че „не може да имаме законни избори, ако имаме незаконни кандидати“ и настояват ако има нарушение на закона, то Делян Пеевски следва да бъде отстранен.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране