18.05.2020 | 10:13
Божков обяви, че Борисов и Горанов го принудили да дава милиони на компании на Домусчиев
Бизнесменът с нови разкрития от Дубай

Обвиняемият бизнесмен Васил Божков разпространи на страницата си във Фейсбук в понеделник паметна бележка, за която твърди, че е от среща между него и собственика на Нова телевизия и ПФК „Лудогорец“ Кирил Домусчиев, осъществена под натиск от премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов. В нея е записано, че Божков се ангажира с договор за реклама, както и да покрива евентуални загуби на рекламодатели в телевизията и футболния клуб, срещу което получава съдействие при работата с Държавната комисия по хазарта (ДКХ).

В петък Божков разпространи снимки от текстови съобщения, за които твърди, че са с министъра на финансите Владислав Горанов, в които двамата обсъждат помежду си „инструкции“ към вече бившите председатели на Държавната комисия по хазарта Мария Филипова и Александър Георгиев.

Какво публикува Божков

В първата точка от публикуваната в понеделник паметната записка Васил Божков се ангажира с договор за реклама на стойност 20 000 000 лв. без ДДС за срок от десет години с три-годишен период на предизвестие за прекратяване.

„Ако Нова тв загуби рекламодатели в хазарта ги компенсирам с други подобни в размера на загубените договори в Нова тв или в Лудогорец“, гласи втората точка.

В третата точка пък е записано, че Божков получава „пълен съпорт в ДКХ с цел урегулиране на бизнеса и спазване на законите на РБ“.

Дата, на която бележката е подписана, е 10 юли 2019 г. Свободна Европа потърси Кирил Домусчиев за коментар, но засега той не отговаря на обажданията.

https://www.facebook.com/113702090187770/posts/160678145490164/

В публикацията си във Фейсбук Божков твърди също, че по-късно, на 1 август 2019 г., като условие за съществуване на бизнеса му е подписан и непазарен договор между фирмите му „Национална лотария“ и „Ню геймс“ и „Нова броудкастинг груп“ на стойност 240 000 000 лв. с ДДС. Сумата съвпада с уговорената в паметната бележка.

„Дали е рекет, изнудване, корупция, търговия с влияние, злоупотреба със служебно положение – ще преценят компетентните институции. В България и Европа“, пише бизнесменът.

Васил Божков в момента се намира в Обединените арабски емирства (ОАЕ), а в България срещу него са повдигнати 11 обвинения, включително за ръководство на организирана престъпна група, принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице и подбудителство към престъпление по служба. Божков притежава мажоритарен дял в дружествата, които организираха частни лотарийни игри, забранени след като парламентът прие промени в Закона за хазарта през февруари.

Кога е била срещата

Според записаното в бележката датата, на която се е провела срещата между Божков и Домусчиев, е 10 юли 2019 г. Само два дни по-рано – на 8 юли, в Министерския съвет се проведе среща между собственици на водещи футболни клубове в България и представители на властта и прокуратурата. На нея присъстваха собствениците на „Лудогорец“, „Левски“ и „ЦСКА-София“ – Георги Домусчиев, Васил Божков и Гриша Ганчев, тогавашният президент на Българския футболен съюз Борислав Михайлов, както и премиерът Бойко Борисов, вътрешният министър Младен Маринов, тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров и настоящият главен обвинител Иван Гешев.

След нея бе заявено, че тема на срещата е била „спокойното протичане“ на футболното първенство, да не се допуска напрежение, „което да се пренася към агитките“ и да не се купуват мачове и съдии.

Svobodnaevropa.bg

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране