30.01.2020 | 10:28
Божков: Страхувам се да се прибера в България! Арестуваха жена ми!
Не съм призовавал феновете на Левски да протестират, обясни бизнесменът

„Страхувам се да се прибера в България, страхувам се за живота си. Мислех да се върна, когато ме повикат, но след вчерашните изявления на главния прокурор, се страхувам да се върна. Не съм престъпник“. Това каза в интервю по телефона за предаването „Тази сутрин“ бизнесменът Васил Божков.

От вчера той е издирван с европейска заповед за арест, повдигнати са му 7 обвинения – за ръководител на организирана престъпна група, за принуда, за изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице, както и за подбудителство и престъпление по служба.

Бяха претърсени 13 негови офиса, домът му в центъра на София и вила в парк Витоша.

Божков обяви, че досега никой от прокуратурата не се опитал да се свърже с него. Отново потвърди, че се намира в държава извън Европейския съюз. Не е в Сърбия, но е на Балканите, стана ясно от думите му.

Бизнесменът каза още, че вчера е арестувана съпругата му, но други членове от семейството му досега не са засегнати от акцията на спецпрокуратурата.

Васил Божков коментира още, че главният прокурор Иван Гешев бърка търговското право с наказателното. Той напомни, че е акционер в „Национална лотария“ и, ако компанията дължи пари, отговорен е мениджмънтът. “Аз съм си платил всички данъци, защо не са обвинени други акционери”, попита Божков.

Бизнесменът посъветва прокуратурата да потърси виновници на по-високо ниво от тези в Комисията по хазарта.

“Съдбата на Левски не мога да кажа. Докато имам възможност, Левски ще бъде добре. Предполагам, че държавата се притесни, защото казах на феновете на Левски, че, ако национализират лотарията, няма да мога да издържам клуба. Не знам от какво се притеснява държавата? От протести? От друго? Гешев пак каза, че никой нямало право да протестира. Всеки има право да протестира! Той бил за протестите, но за протести, които на него му харесват. Ако са ти нарушени човешките права, нямаш право да протестираш ли? Или, ако на друг са нарушени човешките права, нямаш право да го защитиш като протестираш? Не ги разбирам. Не живеем в нормална правова държава”, каза Божков.

Той отрече да е призовавал феновете да протестират в негова защита, а само ги е посъветвал да говорят с министър-председателя Бойко Борисов за приетите на първо четене промени в Закона за хазарта, които предвиждат всички лотарийни игри да се организират от държавата. По този начин “сините” ще загубят един от най-големите си спонсори.

“Просто предупредих фен клубовете и всички фенове каква ще бъде съдбата на “Левски”, ако спрат лотарията. Не че не искам да помагам, а просто няма да имам възможност. Това беше информация, защото исках да съм честен с тях. Питаха “Какво да правим?”. Казах им “Ако искате среща с премиера. Той сигурно ще оттегли подкрепата на ГЕРБ и този закон няма да мине”. Друго не виждах какво мога да направя. Нали той каза, че е фен на “Левски”. Ходил от всичките заедно на повече мачове”

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране