25.05.2020 | 11:09
Божков с пореден опит да брани незаконната си колекция
От януари започна незаконното заграбване на стотици артефакти, написа бизнесменът

Обвиняемият олигарх Васил Божков, укриващ се в Дубай от родното правосъдие, с пореден опит да атакува държавата и да брани незаконната си колекция. Първият бе на връх 24 май, когато чествахме деня на българската просвета и култура. Вторият идва ден по-късно, като отново използва профила си във „Фейсбук“, който както стана ясно се поддържа от протестърката Ивет Добромирова.

В поста си Божков посочва, че от януари е започнало „незаконното заграбване“ на стотици артефакти от неговата колекция от страна на прокуратурата и културното ведомство и то продължавало и до днес.

Той обаче услужливо пропуска, че голяма част от тази колекция всъщност не е регистрирана, кулутурното ведомство трябваше тепърва да прави анализ как се придобити част от артефактите и дали имат нужните документи.

Вместо това той се оправдава, че Фондация „Тракия“ изпратила сигнали до редица международни институции, включително централата на ЮНЕСКО, който на свой ред пратили сигнала на секцията си у нас. Божков хвърля нова порция обвинения, като намеква, че постояната делегация на ЮНЕСКО за България била управлявана от лица, свързани с властта, без обаче да посочва нито едно конкретно име.

Срещу Божков са повдигнати 11 обвинения, сред които за търговия с влияние, държане и отчуждаване на културно-исторически ценности, които не са регистрирани по надлежния ред, ръководене на престъпна група, за принуда, за изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице, за подбудителство към престъпления по служба. В отделно досъдебно производство се води разследване срещу него за принуда, убийства и изнасилвания.

„Бая иманяри буквално дадоха фира, а той много често контактуваше с тях покрай т. нар. му „колекция“. Така съм чувал. Каквито доказателства съм имал, съм ги показал, призовавам всички хора да не се плашат от Черепа, не е толкова страшен, вътрешно си е страхлив“, коментира преди седмица пред Канал 3 шефът на Ефбет Цветомир Найденов.

Monitor.bg

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране