15.10.2019 | 0:01
Бой, кръв и над 100 отменени полета в Барселона
От 9 до 13 години затвор за каталунските политици, задействали референдума за отделяне от Испания
Десетки са ранените при протестите на хиляди каталунци в Барселона във връзка с издадените присъди за общо 100 години на политиците, осъществили незаконния референдум за отцепване на Испания през 2017 г. Полицията вкара в действие палки и сълзотворен газ срещу протестиращите, които блокираха работата на международното летище “Ел Прат”, което наложи отлагането на над 100 полета, съобщава “Ел Паис”.
Върховният съд на Испания постанови днес, че девет от дванадесетте държавни служители, организирали референдума за независимост на Каталуния от 2017 г., са виновни за държавна измяна, бунт и злоупотреба с публични средства.  Ориол Жункерас, който изпълняваше длъжността вицепрезидент на Каталуния от януари 2016 г. до октомври 2017 г., бе осъден на 13 години затвор за ролята си в организирането на референдума за независимост през 2017 г.
“Върховният съд осъди Ориел Жункерас на 13 години затвор… на основание злоупотреба с публични средства”, се казва в решението.  Осем други политици ще бъдат вкарани в затвора за 9 до 13 години, като около 100 години затвор ще бъдат разпределени между осъдените. Други трима обвиняеми бяха признати за виновни за неподчинение, но не бяха осъдени на затвор.
Бившият глава на каталунското правителство Карлес Пучдемон, който отдавна се спаси в Белгия, осъди управляващите, като нарече присъдите “зверство”. “100 години затвор общо. Зверство. Време е да реагираме… за бъдещето на нашите синове и дъщери. За демокрацията. За Европа. За Каталуния”, написа той в Туитър. За него е издадена нова международна заповед за арест.
Бившият каталунски вицепрезидент Ориол Жункерас, който бе осъден на 13 години затвор заради ролята си в неуспешния опит за независимост на Каталуния, предупреди, че сепаратисткото движение “ще се върне, но още по-силно“.
“На тези, които са водени само от волята да нанесат вреда, ние казваме, че днес нищо не свършва – нито печелите, нито убеждавате… ще се върнем още по-силни. Ще се върнем и ще спечелим”, написа той в писмо до неговите привърженици от затвора, публикувано от неговата партия.
Гражданите, които подкрепиха отцепването от Испания, организираха митинг, свикан от Каталунското национално събрание по-рано този месец в чест на втората годишнина от незаконния референдум за независимост на региона.
Продължават започналите тази сутрин протести в град Барселона, Испания, като сериозен брой демонстранти влязоха в сблъсък с полиция, когато блокираха Терминал 1 на международното летище “Ел Прат”.

По данни на испанските власти 10 души са ранени на летището, нито един от тях – сериозно. Няма данни за пострадали български граждани.

По информация на посолството ни в Мадрид ситуацията в Барселона от сутринта е динамична и постоянно се променя. На летище „Ел Прат“ са били отменени над 60 полета. Персоналът за обслужване на клиенти на различните компании препоръчва на засегнатите пътници да не напускат терминалите.

Към момента Каталунската транспортна служба (Servei Català de Trànsit) информира за следните затворени от демонстранти пътни артерии: C-31 (посока от Ел Прат към Кастелдефелс), B-210 край град Гава (провинция Барселона), C-17 край град Вик (провинция Барселона), национален път N-II край град Матаро (провинция Барселона), C-31/C-252 и GI-632 край град Вергес (провинция Жирона) и също така C-37 край град Керол (провинция Тарагона), N-249 – между селищата Есплуга де Франколи и Валс (провинция Тарагона), B-20 (булевард “Диагонал”) и В-10 (квартал Барселонета посока Льобрегат) в самия град Барселона.

От МВнР съветват българските граждани, които пребивават в Каталуния или възнамеряват да посетят областта, да планират придвижването си внимателно, като предвидят сериозен времеви толеранс за достигане на целта на пътуването си, особено до международното летище “Ел Прат” в Барселона. Министерството препоръчва на българските граждани да избягват протестите и големите струпвания на хора, както и да спазват указанията на местните сили за сигурност – полиция, Гражданска гвардия, Mossos d’Esquadra, Guardia Urbana de Barcelona и т.н.

Информация за затворени поради стачни действия пътища може да се получи от Каталунската транспортна служба (Servei Català de Trànsit), като службата публикува информация и на своя интернет сайт http://transit.gencat.cat/ca/inici/

Посолството на България в Мадрид, както и Генералното ни консулство в Барселона следят ситуацията и са готови да оказват съдействие при необходимост.

Българските граждани могат да се свържат с посолството на България в Мадрид на телефони: +34 913455761; +34 913456651, дежурни телефони в извънработно време: + 34 913 455 761; + 34 913 456 651, с Генералното консулство на България в Барселона – на телефон 0034 619 217 097.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране