24.11.2022 | 17:54
Борисов вече си общува с Гешев чрез телепатия
Лидерът на ГЕРБ дори не крие симбиозата си с прокуратурата, която уж го разследва за грандиозни корупционни скандали

Едва ли някой се е съмнявал, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов притежава уникални способности – примерно да извърта всякакви нелицеприятни факти в своя полза. Последните му изяви обаче надминават досегашните му постижения, защото може обосновано да се предположи, че вече чува дори мислите на главния прокурор Иван Гешев. И така научава строго пазени подробности за разследването на снимките на пачки и кюлчета в чекмеджето в премиерската спалня. Подробности, които дори Гешев се чуди дали знае. Но няма намерение да разследва откъде Борисов ги е научил. Вероятно заради риска да се стигне до неудобни разкрития.

Тука има, тука – няма информация

 

В интервю за bTV миналата седмица Бойко Борисов заяви, че прокуратурата е получила писмо от съдия-следовател с отговор от френска банка, че една от заснетите в чекмеджето му банкноти не е истинска. И даже посочи своя източник – интервюто на главния прокурор пред „Капитал“. Само че там Гешев не казва нищо такова. „Това, което на мен ми е известно, но това е неформален разговор, така че не мога да потвърдя дали е вярно. Ще го кажа: Това е от разследването и ми го сподели неофициално, докато обсъждахме кадрови въпроси с един прокурор, но може би не е коректно да го казвам. Да кажем, че ако говорим за тези снимки, които могат да представляват банкноти, са запитани конкретните банки, които би трябвало да са ги емитирали. И отговорът на една европейска банка казва, че такава банкнота не съществува“. Т.е. главният прокурор никъде не казва от коя страна е банката. Затова пък Борисов уверено заявява, че е френска.

Иначе официално се знае, че държавното обвинение попита Франция, Германия, Испания и Австрия дали банките им са издавали евро банкнотите от снимките. Но не е известно дали всички са отговорили и какво съдържат писмата им. Така че определено Борисов оповестява информация, до която не би трябвало да има достъп. Информация, която е получил от запознат с разследването човек. И вероятно не е само този детайл, който му е известен.

Всичко това би трябвало да притесни всяка прокуратура, която иска да води обективно разследване. Не и ръководената от Иван Гешев. Една седмица след интервюто на Борисов не е образувана проверка за теч на информация, нито е оповестено има ли наистина такова писмо от френска банка.

 

Повторението е баща на съмнението

 

Всъщност няма да е прецедент лидерът на ГЕРБ да има вътрешна информация от прокуратурата. Нещо повече – има солидни доказателства за това покрай скандала, нашумял като „Ти си го избра“. От записи, направени в дома на Борисов в Банкя, чиято автентичност той не отрича, се разбра, че прокурори редовно му докладват за хода на дела от обществен интерес. Там Борисов разпитва тогавашния градски прокурор Николай Кокинов за делото срещу бившия министър на земеделието от ГЕРБ Мирослав Найденов. Той беше обвинен за обещан през 2009 г. подкуп от 200 000 лв. на шефа на Държавен фонд „Земеделие“ Светослав Симеонов. Прокуратурата обяснява, че целта е била Симеонов да подпише платежни нареждания за неправомерно възстановяване на ДДС на дружества. Обвинението беше повдигнато веднага след падането от власт на първия кабинет на Борисов.

„А неговото дело как го виждаш като прокурор?”, пита Борисов в записа. „Никак не го виждам, защото дочух, че неговият свидетел, как се казваше, Светльо…Чувам, че пак е бил отбой след последното си посещение. Даже злите езици разправят, че посетил… Дръпнал си го бил нещо, така ми казаха, от летището. Колко е вярно, не знам. Ами такива слухове се носят в Съдебната палата. Така или иначе, променил си е показанията. Без тия показания аз не виждам какво има по делото“, докладва му Кокинов. Оттам се подразбра, че Борисов има и главна роля в избора на новия главен прокурор Сотир Цацаров. Макар че по конституция има разделение на властите.

След скандала Кокинов бе принуден да подаде оставка. А на Борисов му се размина. Делото си остана на трупчета до миналата година, когато бившият вътрешен министър Бойко Рашков обяви, че Борисов се проверява за натиск върху свидетел, когото заплашил с думите „имаш жена и деца, които няма да разберат дали не ядат твоето месо“.  Лидерът на ГЕРБ и бившият прокурор Кокинов дори бяха извикани на разпит, но нищо повече не последва.

Задкулисната любов между съдебната власт и Борисов не се ограничава до държавното обвинение. Те се разпростират и в съдебната власт. Това пък стана ясно от други записи – през 2015 г.  Тогава изтекоха разговори между бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева, вече осъдена за незаконно разрешаване на подслушвания, бившата съдийка Румяна Ченалова и адв. Момчил Мондешки, спряган за близък до депутата от ДПС Делян Пеевски. В тях се чува как Борисов е наредил на тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров да „опраска“ Янева. Председателят на ВКС Лозан Панов предложи Висшият съдебен съвет да изслуша лидера на ГЕРБ. Предложението му бе отхвърлено. Но човек от ВСС докладва на Борисов „на живо“ какво се случва. „Лозан Панов отново предложи да Ви викаме във ВСС по записите за двете каки. Не го приехме“, гласи SMS, получен от Борисов, докато тече заседанието на съдебните кадровици. Борисов, който никога не е разбирал разделението на властите, препрати съобщението на Панов, който пък го показа публично. И от този скандал нищо не произтече.

 

От Гешев – с любов

 

Фактът, че главният прокурор и Бойко Борисов редовно си общуват, дори не е тайна. Още преди да бъде избран за шеф на държавното обвинение, Гешев и бившият премиер си бяха „колеги“, пращаха си SMS-и и рамо до рамо бореха престъпността. „Сутринта с колегата Гешев десетина пъти се чухме. Той пише есемеси: „Не е това“… Щото първо ударихме другата фабрика до Ръжeво Конаре“, призна Борисов пред журналисти през 2019 г., след като изненадващо с Гешев, който тогава беше още зам.-главен прокурор, се появиха на акция срещу нелегална фабрика за цигари до пловдивското село Труд.

Двамата си общуват и неформално, стана ясно от поредните изтекли разговори на Борисов през 2020 г. „Сутринта имах случай и това и Горанов беха, Сотир, Гешев…по телефона и се смеят тихо… А аз с такова удоволствие му обяснявам на колегата немец, баварец, че в следствие на моята простотия всичкото се е случило. И после, след малко, на колегата унгарец и на колегата поляк. И накрая Гешев вика: “А, бе, аз обичам да се пра’им на луд, ама вие, г-н премиер, май се пра’ите много успешно. Не, бе, викам, прост съм и ми е лесно. То е кофти да си сложен“, хвали се бившият премиер на неизвестен човек. Държавното обвинение не оспори автентичността на записите, което означава, че казаното в тях е истина. По записите, в които има и доказателства за поне няколко престъпления по Наказателния кодекс, като злоупотреба с власт например, все още тече разследване.

Гешев си е още по-близък с пиара на ГЕРБ и Борисов – Севделина Арнаудова, която фигурира в телефона му като „Pi ar Sevi Boiko“. И двамата  си чатеха по време на заседание на парламентарната комисия по правни въпроси, която обсъждаше дали да премести Бюрото по защита към главния прокурор в Министерството на правосъдието.

На този фон е абсурдно ГЕРБ да се представят за радетели за съдебна реформа, след като шефът им е оплетен в зависимостите на съдебната система. Същата паяжина спира и големите дела за корупция срещу Борисов, като това за кюлчетата и пачките, и записите, и „Барселногейт“. Както се казва – докато Гешев е в прокуратурата, надежда всяка тука оставете.

Източник: „Сега“

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране