08.07.2020 | 11:34
Борисов: Истинската криза ще настъпи в края на годината, началото на следващата
Най-лесно е да затворим всичко, но не е правилно, каза премиерът

“Най-лесно е да затворим държавата, трудното е да се научим да живеем и да работим с вируса сред нас. Неправилно е да се налагат рестриктивни мерки със заповеди, при положение, че световната икономика не се възстановява”. Това заяви в началото на правителственото заседание премиерът Бойко Борисов.

В България считаме, че като развита демокрация хората, които са добре информирани, могат сами да вземат решения, свързани с безопасността им, смята той. На няколко пъти Борисов направи паралел с Мелбърн, където властите наложиха карантина, като подчерта, че заповедта се пише “за 2 минути”, но не е правилното решение.

Вчера и здравният министър Кирил Ананиев, и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев се обявиха за конкретни рестрикции при нов бум на заболяването у нас. Борисов обаче днес подчерта, че не иска нови ограничителни мерки.

И заяви, че липсата на дисциплина е проблем на хората, а не на властите: “Ние като демократи сме дали този избор на хората. Излиза, че ако има заповед и диктат – ще изпълняваме, а като знаем всичко това, без заповед – няма да го изпълним. Защо е нужна заповедта? За да се каже, че някой ги затваря и иска да им запуши устата. Преди да отидеш на ресторант, театър, кино, това е избор на всеки човек. Заповедта за затваряне влияе ли добре на психиката и здравето?”.

„В тази ситуация всяка нация сама за себе си трябва да бъде много мобилизирана и политическата класа трябва да дава този тон. Тежките времена предстоят – забравиха, че само преди месец си говорехме за цели сектори в стопанския живот, които фалират“, подчерта министър-председателят.

Той беше категоричен, че финансовата и социалната системи няма да издържат, ако мерки като „60/40“ и „80/20“ се наложи месеци наред да поддържат сектори, които не могат да работят: „Актуализираните планове за приходите вървят с добри темпове и в същото време истинската криза ще настане догодина – края на тази, началото на другата година. Световната икономика по никакъв начин не се възстановява. Нищо не показва, че сме преодолели – от медицинска, да не говорим за социално-икономическа гледна точка“.

Борисов остро разкритикува тези, които призовават за по-активни действия от страна на държавата: „Същите, които казваха, че маските са, за да им запушим устите, сега искат да затваряме“.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране