09.05.2019 | 13:16
Борисов: И да паднем оставка няма да има
Премиерът засега защитава земеделския министър Румен Порожанов

Бойко Борисов – министър-председател на Република България и лидер на ПП ГЕРБ, в интервю за предаването „Лице в лице“ по бТВ

Водещ: Гостът ми днес е Бойко Борисов – лидер на ГЕРБ и министър-председател. Здравейте, г-н Борисов.
Бойко Борисов: Добър ден на вас и на зрителите.
Водещ: Вие бяхте много въодушевен по време на посещението на папата. Какъв беше смисълът на неговото посещение, на визитата?
Бойко Борисов: Бяха въодушевени много хора, защото това е световно събитие – посещението на папата, за втори път в България идва папа. Освен това един от най-тъмните негативи, въпреки всички световни конспирации и неучастия на България. Даже имаше международни социологически изследвания, в които като кажеш „България“, и казват атентата срещу папата, Георги Марков.
Водещ: Да. И българския чадър.
Бойко Борисов: Третият е Стоичков. Така че с тези посещения – и на папа Йоан Павел II, и сега на Франциск – това е просто изчистването на този негативен образ, който ни бяха създали, без България да има вина, повтарям, в миналото. Това е един от успехите и затова и още папата, когато беше тук, благодарих на всички служби на МВР: на полицаите, на доктори, на медицински сестри, на всички екипи, които работиха по много линии за това, че за три дни успяха без нито един проблем, свързан с посещението, да се справят. Така че едно огромно благодаря на всички тях. Второто, дори виждате, той нарича нашия патриарх „брат“. Свят човек. Отиде, поклони се, целуна кръста и иконата, отправи едно прекрасно послание за нашите свети братя Кирил и Методий, което е основа на българщината. Говори за мостовете и свързаността. И дори тръгвайки си, отново подчерта, че това, което правех и правим в България за единението, за присъединяването на Западните Балкани към Европейския съюз (ЕС), е нещо изключително добро. Магистралите, мостовете.
Водещ: Наистина ли благослови магистралите и мостовете? Така прочетох, че сте казали, че бил благоволил строежа на пътища у нас.
Бойко Борисов: Изрично каза, и то мисля, че и публично да се строят мостове, да се строят пътища, да се строи тази свързаност. Но тя не е само магистрали, тя не е само жп линии. Това е и културната ни свързаност, това е и образователната.
Водещ: Имате предвид метафорично. Не просто инфраструктурно.
Бойко Борисов: Разбира се. Метафорично. Кой както иска да го разбира. Дигиталната ни свързаност, образователната ни свързаност и всичко това, което се прави. Отправи призив и да се отнасяме добре с мигрантите. Оттук веднага се опитаха да извадят лошото послание.
Водещ: Точно това щях да ви попитам – как го разбрахте.
Бойко Борисов: Аз знам какво ще ме попитате.
Водещ: Много сте прозорлив, г-н Борисов.
Бойко Борисов: Не че съм прозорлив. Аз ги слушам какво говорят. Няма нормален човек. Няма добър човек, по същество, по природа добър човек, защото има всякакви гадове, които на бягащия от война или от природно бедствие: дали е ураган, дали е наводнение, човек, какъвто и да е той по цвят на кожата или религията си, да не го подслониш и да му дадеш подслон. Ако има такъв човек, сигурно аз съм от другите със сигурност. Говорим за тези хора, за тях: за болния, за този, който е в неравностойно положение, за този, който близките му са избити, къщата му разрушена. За тях. Да ги подслоним, докато спре войната. И за това години наред и поне в това отношение ЕС ме послуша за споразумението с Турция, за изнесените центрове за сигурност. В момента има 4 милиона бежанци в Турция, които да бъдат подслонени и за тях да се грижим. Така аз съм го разбрал като послание.
Водещ: Въпросът е на четири очи имали ли сте някаква тема между вас и папа Франциск, в която той да настоява за приемане на някаква бежанска вълна у нас?
Бойко Борисов: Изобщо такава тема не е повдигана.
Водещ: Тук пак хората са разбрали „да отворим сърцата си“ като „да отворим вратите си“, така ли?
Бойко Борисов: Да отвориш сърцето си означава бягащия човек от война или ако представете си навън, ако има ураган и някой дойде тук, ние да не го подслоним ли? Да го оставим оттам и нека го убие отвън бурята? За такива хора говорим. Нелегалната миграция е нещо съвсем отделно. Икономическата миграция. Ще отиваш само ако те искат. Затова нашата граница се пази най-добре в ЕС. неслучайно дойде премиерът на Бавария, най-голямата независима провинция в Германия, една от най-мощните, тя така се казва – Независима държава Бавария. Той каза, че България е за пример в ЕС, този, който преди две години беше най-остър срещу България. Дойде, убеди се, видя, излезе и човекът каза: „Да, заслужавате да отидете в Шенген“. С една дума, посланията на папата бяха човечни и те нито за миг тези, които искаха да опорочат и това посещение, защото аз вчера си мислех: Щом и на папата кусур намираме в България, просто не знам Господ, ако слезе, какво ли на него му измислим.
Водещ: Да не богохуслтваме.
Бойко Борисов: Не, не – аз не богохулствам, напротив.
Водещ: Въпросът е теорията на конспирацията, че има втори план на това посещение е невалидна?
Бойко Борисов: Не само не е валиден. Това е лъжа, жълта новина, кафява новина, измама, внушение, гадост.
Водещ: Благодаря. Мисля, че бяхте ясен на тази тема. Минаваме сега и към някои вътрешно-политически.
Бойко Борисов: Обърнете внимание – за Кирил и Методий, светите братя в основата на глаголицата, на българщината. Това е много силно послание. Тук трябва да бъде акцентът.
Водещ: Добре.
Бойко Борисов: Защото го каза в София.
Водещ: Разбрах ви. Връщам ви обаче на не толкова духовни теми. Днес БСП са внесли сигнал до ЦИК и до СЕМ. Настояват вие да излезете в отпуск, докато върви кампанията. Предавам по памет, но мисля, че не греша – „защото използвате целия държавен ресурс да правите реклама на партията си преди Европейските избори“. Настояват да бъдете и санкциониран, и да бъдете принуден да излезете в отпуск.
Бойко Борисов: И пратен в „Белене“ и убит.
Водещ: Чак пък толкова?
Бойко Борисов: Така са постъпили с дядо ми.
Водещ: С много дядовци са постъпили така.
Бойко Борисов: И с много дядовци така са постъпили. Нека да – откакто започне кампанията. Първо, аз не знам вие мен като какъв сте ме поканили. Да не объркаме.
Водещ: Като лидер на ГЕРБ, преди всичко вие участвате в това предаване в рамките на предизборната кампания, тъй както всички лидери.
Бойко Борисов: Добре. Мога да си говоря спокойно сега?
Водещ: Много спокойно, както всеки, който е поканен, и напълно безплатно. Всички лидери на партии са поканени.
Бойко Борисов: Аз мога да кажа всеки ден какво съм правил. И ако те за предизборна кампания считат посещението на папата, силно ме надценяват. Да, имаме много добри човешки отношения с него – дет се вика – на малко име ме знае, но да ми влезе в кампанията, да дойде да ме подкрепя 3 дена, ми се вижда прекалено дори за техните представи. Второ, на парада бях, но президентът Радев ни нападна тежко в изказването си, така че би трябвало и към него да внесат.
Водещ: Кое почувствахте като най-тежко нападение?
Бойко Борисов: Няма да се вкарваме в тази тема, но аз мисля, че ако тръгнем по тази линия, ние можем да намерим в неговото изказване за какво да се хванем. След това бях на протест, защото 1000 души ме викаха на протест за зелена площ. Реших им проблема, но така както ме изпратиха, можеше и да ме бият с камъни, така че не го считам за партийно мероприятие. След това беше борда на директорите на няколко от най-големите компании в Европа и летателни средства сме ползвали – аз си отидох с колата – летателни средства сме ползвали.
Водещ: А, да, че ползвате самолети за.
Бойко Борисов: Не, не. Правителственият самолет ходи с папата и неговата делегация до Раковски, за да може да се върне за месата.
Водещ: Но аз не мисля, че папата е проблемът на БСП.
Бойко Борисов: Ето, казвам ви програмата си. А правителственият хеликоптер ходи на Раковски, защото борда на тези, които си дойдоха със собствен частен самолет, искаха да облетят целия район, където евентуално би била инвестицията им, за да видят съседите, да видят комуникациите, да видят града и т.н. Сиреч, когато говорим за инвестиция от милиарди евро, някой да сметне – 1000 лева струва транспорта да отиде и да се върне хеликоптера – и то пак не съм бил на него, пак аз не съм се качвал. След това месата – бяха поканени всички. На другия ден в Ямбол от 40 години БСП, БКП са заровили огромни пари в болници. Болницата, която както тяхното винаги незавършено строителство. То така бил и Радомир, така са и магистралите, така всичко е започнато и незавършено. От 40 години 1 година проектът се прави и днес 27 милиона,
Водещ: Дадохте за Ямболската болница.
Бойко Борисов: Министерски съвет.
Водещ: Те казват: „Това е предизборно“.
Бойко Борисов: Значи те отпреди 40 години са го започнали. Това е болница. Нека 120 000 Ямболска област да отидат да им кажат, че не искат да се прави болница. По-скоро не знам какъв им е поводът.
Водещ: Тоест не смятате, че има основание да се оттеглите и да излезете в отпуск?
Бойко Борисов: Аз ви казвам програмата си, къде съм бил. Нямаме нито едно партийно мероприятие. Нито едно. Всичките са болници. 20 милиона днес дадохме за нови училищни автобуси за децата, които ги водят до училището. Докато мине обществената поръчка, сигурно ще мине половин година. Ама, тези автобуси са нужни, защото искаме, а сигурно и те искат децата, които по 30-40 деца се возят в тези автобуси до училищата, да са нови, здрави и сигурни заради тяхната сигурност. Кое е предизборно? 200 000 лева за БТА, защото си правят всяка година, знаете за голямото мероприятие.
Водещ: Да, журналистическата среща, знам.
Бойко Борисов: И 9 милиона днес „предизборно“ дадохме за машинно гласуване, което те искаха.
Водещ: Разбрах. Не виждате основание в тяхното искане.
Бойко Борисов: Кое? Ако отивам на партийно мероприятие, вляза в залата, има партийци там и говоря, да. Утре съм на съвет в Сибиу, не в Букурещ, а в Сибиу, защото това е родният град на президента на Румъния.
Водещ: Добре. Разбрах ви.
Бойко Борисов: Все едно аз да си бях направил съвета в Банкя. Но ще ходим в Сибиу.
Водещ: Добре. Сега друга тема обаче. „Апартаментгейт“ не стихва. Днес нова порция. Разследване на „Труд“ показва, че и земеделският министър Порожанов си е закупил евтино жилище. Мога да цитирам: „240 квадрата за 54 000 лева“.
Бойко Борисов: Извиках го днес при мен. Каза, че това е 2004 година. 2009 година е станал началник-кабинет на Дянков и по закон тогава е започнал да декларира и си е декларирал винаги това жилище. Човекът дойде и каза, че е готов да подаде оставка. „Поискай ми я“. Казах му: „Вече и аз се обърках“. Обяснява, че той и жена му, по-точно жена му.
Водещ: И синът му си е купил се оказва от разследването на нашите колеги тук от бТВ. Въпросът е, че тогава средната цена на квадратен метър е била между 900 и 1 100, а той я е купил за 225.
Бойко Борисов: 2004 година е било друго правителство на власт. Ако е било незаконно, да са го арестували и да са го съдили.
Водещ: А вие имате ли доверие на Порожанов извън този гейт?
Бойко Борисов: Порожанов към днешна дата успя да се справи добре с много от задачите и виждате, че в сектора е сравнително спокойно: и при животновъдите, и при земеделците, и при зърнопроизводителите. Днес се среща с пчеларите. Вчера бяха за градушките в /…/ и на други места. Задвижиха процедурите. Исперих, Дулово, които бяха завлечени от гърка. Над 80 % от хората вече са възмездени.
Водещ: А контролът върху къщите за гости и евросредствата? Вие вероятно сте го слушали и в двете телевизии в два поредни дни. Звучеше ли ви убедително? Общо взето на всеки въпрос казваше: „Не знам, не помня. Трябва да проверя. Може би на сайта“.
Бойко Борисов: Не, нямам навик да гледам телевизия по простата причина, че се настройвам.
Водещ: Както и да е. Убедително ли ви звучи контролът върху къщите за гости, пак метафорично, върху използването на европейски средства за тази програма?
Бойко Борисов: Програмата за къщите за гости е добра. Тя е насочена извън големите градове.
Водещ: За някой хора много добра, г-н Борисов, като ги гледам къщите.
Бойко Борисов: Естествено. Дяволът е в детайлите. Програмата като цяло е добра и има много места, където къщите за гости си работят и то много добре. Туристи, посещавани, пълнят се и те са именно за извън големите курорти, по тези китни места, където има нужда от подобни добри условия. Това, че има хора, които са се възползвали и са направили нередни неща, в момента върви пълна проверка и на полицията, и на прокуратурата. И то я караме отзад-напред. Сега през общините проверяваме колко туристическа такса е платена през общините, сиреч всяка една къща има бизнес план. Всеки, който не е изпълнил бизнес плана си или е нарушил, има много ясен закон – връща парите и то мисля, че в троен размер или се конфискува в полза на държавата.
Водещ: Въпросът е друг. Смятате ли, че Порожанов като шеф на Фонд „Земеделие“ и като министър е упражнявал контрол, тъй като всяко министерство има инспекторат?
Бойко Борисов: Има строги правила, които фондът изпълнява и много проверки са направени.
Водещ: Тоест оставката му не е на дневен ред.
Бойко Борисов: Аз много внимателно наблюдавам, сега явно Порожанов е на прицел и всички се съсредоточават върху него. При най-малката нередност аз ще го отстраня, но 2004 година той изобщо не е бил в каквато и да е управленска форма. 2004 година, а сега сме 2018-а.
Водещ: Да, да. За апартамента разбрах. Питам за контрола върху изразходването на европейски средства и неговата роля.
Бойко Борисов: Ако има нарушения по тази линия, защото той включително бива разпитван, съответно веднага ще му се вземе оставката. Правозащитните органи се занимават с това.
Водещ: Разбрах. Днес това не е актуално. Разбрах.
Бойко Борисов: Въпросът е, че понеже ние сме много щедри да отговаряме, виждате, че от другите партии и институции нито веднъж не отговориха на тези въпроси. Питате ги веднъж и те отговарят: „Това е било 2005 година, то свършила работата. И тогава и сега“. И вие го приемате абсолютно нормално.
Водещ: Грешите.
Бойко Борисов: Не, не греша.
Водещ: Вие сте на власт. Грешите, г-н Борисов. Ако те бяха на власт, отношението щеше да бъде същото. Винаги обществото и ние журналистите.
Бойко Борисов: Те се готвят да дойдат на власт.
Водещ: Като дойдат, уверявам ви, че няма да им бъде спестен нито един въпрос, ако дойдат.
Бойко Борисов: Тогава какво? Окей.
Водещ: Искам да кажа, че не е двоен аршинът. Вие сте на власт.
Бойко Борисов: Всеки, който беше изобличен, за което всеки път благодаря на тези медии, които го направиха, и на „Труд“, и на вас, и на „Биволъ“, и на ПИК, и на кой ли не, който вече писа по всички тези работи и разследва, благодаря на всички тези разследващи журналисти, защото това първо показва, че свобода на медиите и на словото има и то в пълен размер и второ, вследствие на което, по-важното е, драстични наказания се налагат и по партийна, и по държавна, а може би и по наказателна след време, тъй като процесите сега текат.
Водещ: Това е едната гледна точка и вашият прочит. А знаете ли на мен как ми изглежда?
Бойко Борисов: Как?
Водещ: Че за всичките тези неща, за които прокуратурата сега започва проверки, прави обвинения и разследвания…
Бойко Борисов: Те са правили много проверки и много хора са върнали.
Водещ: Всичко е по журналистически разследвания. Къде е ДАНС, къде е „Икономическа полиция“. Къде е финансовото разузнаване, г-н Борисов, къде са?
Бойко Борисов: 30 разследвания има преди това. 30. И върнати пари включително за къщи а гости. Върнати. Върнати аванси. Така че и много работа е свършила. Така, както аз не омаловажавам по никакъв начин, толерирам и отправям, похвалата си към вас, има и много хора във всички тези служби, които изредихте, които са свършили много работа.
Водещ: Аз не казвам за обикновените хора, но не ви ли прави впечатление, че всичко е общо взето в последно време по журналистически разследвания? Аз си мисля, че имаме служби.
Бойко Борисов: При вас са микрофонът и камерата. Имаше времена, в които микрофонът и камерата бяха в МВР.
Водещ: А в ДАНС, в „Икономическа полиция“, в прокуратурата? И това беше. MVR Pictures.
Бойко Борисов: Всеки ден имаше показване, живи филми, ако щеш.
Водещ: То пак по ваше време.
Бойко Борисов: По мое не е било никога.
Водещ: Искам да кажа правителството на „Борисов 1“. Имаше едни филми.
Бойко Борисов: Е, имаше. Имаше но, вижте, всеки си е получил санкциите и наказанията.
Водещ: Обаче виждате ли, че продължава? Искам да ви кажа, че сега ни осъждат за тези филми, за тези стани, легни, какво беше там, ти си престъпник. Сега същото нещо продължава. Кажете като полицай как разбирате това. Ето, например ареста на Иванчева. Аз не знам дали е виновна – нито я познавам, нито знам какво се случва.
Бойко Борисов: Обадих им се на всички. Аз много рядко се обаждам.
Водещ: Какво правят полицаите? Защо е тази показност? Това да унижиш човека, да го смажеш и така да настроиш обществото срещу себе си? Защо?
Бойко Борисов: В този случай два пъти съм им казвал мнението си на всички участници. Първо за самия арест. Само че те обясниха, че трябвало, за да не им падне след това веществено доказателство, всяка една банкнота – банкнота по банкнота – да се опичат.
Водещ: Да, те имат оправдание.
Бойко Борисов: И да бяха сложили.
Водещ: И една шатра да бяха сложили?
Бойко Борисов: Една шатра и да броят /…/ време.
Водещ: Да не унижават хората?
Бойко Борисов: И така унижението – това е, дори най-тежкият престъпник трябва да бъде уважаван като личност. Това е в основата на правото на всяка една държава.
Водещ: И не само това, г-н Борисов – ако дори да е виновна, тя вече изглежда жертва, дори да е виновна, никой няма да повярва.
Бойко Борисов: Точно така. След това, след като тази крехка жена и сложиха белезници на краката и на ръцете, а до нея вървят двама гиганти полицаи от Съдебна полиция – не – удобна гледка. Надявам се обаче – впоследствие арестите, които гледах, бяха много семпли – в смисъл точни, без да се вдига никакъв шум – надявам се, че си взеха поука и след това не са допускани такива грешки. Виждате колко арестанти от чужбина се докараха тихо, внимателно, без никаква парадийност, без шум, така че мисля, че и за службите – това име обица на ухото, което направиха.
Водещ: Така още повече и сега ни осъждат за тези арести показни и прочие. Няма нужда да си причиняваме и това на цялата ни беднотия.
Бойко Борисов: Няма, разбира се.
Водещ: Добре. Вие имате ли доверие в КОНПИ? Съвсем сериозно ви питам. Знам, че вие го избрахте, тоест ГЕРБ основно предложи тези хора.
Бойко Борисов: Не, ГЕРБ не го е избирал.
Водещ: Имате ли доверие на Георгиев и неговия заместник? Честно ви питам.
Бойко Борисов: Има си начин, по който се избират се избират шефовете. И това е в парламента като висша парламентарна форма.
Водещ: Така де – имате мнозинство там.
Бойко Борисов: Това е политическата система.
Водещ: Не оспорвам.
Бойко Борисов: Политическата система е тази. Имаше времена, в които президентът Първанов тогава, БСП, единият му съветник стана главен прокурор, другият му съветник стана шеф на съда. Така че БСП да не се обаждат по тази тема.
Водещ: Това е факт.
Бойко Борисов: Те в историята назад десетилетия много са направили. КОНПИ свърши много работа. Над 2 млрд. са парите, които е конфискувала или запорирала. Доколкото знам, проверката в Столична община е завършила относно този апартамент – има незаконни.
Водещ: Недекларирани доколкото разбрах тераси.
Бойко Борисов: Не тераси – то по закон не трябва терасата да заема /…/.
Водещ: Барбекю ли? Да.
Бойко Борисов: Но трябва да се събори най-вероятно. Те казват, че ще го съборят.
Водещ: И той ще се върне на работа от отпуска?
Бойко Борисов: По същата логика защо само за КОНПИ питате, а за председателя на Върховния касационен съд имаме ли доверие?
Водещ: Имате ли му доверие?
Бойко Борисов: Не.
Водещ: Защо?
Бойко Борисов: Защото се изявява като политическа фигура, не като неутрален съдия – като политическа фигура.
Водещ: Например?
Бойко Борисов: Прави коментари на политически теми. Той трябва да си гледа съда, да седи криво или както иска, но да съди право неговия съд.
Водещ: Какво ви притесни, кажете?
Бойко Борисов: Питате ме – казвам ви.
Водещ: Да, да. Но кое политическо изказване ви е притеснило и не одобрявате?
Бойко Борисов: Много. Питате „Да, не?“ и отговарям.
Водещ: Именно.
Бойко Борисов: Нямам доверие.
Водещ: Тоест, Георгиев като си събори барбекюто, си става шеф на КОНПИ, връща се?
Бойко Борисов: Те са две абсолютно еднакви неща. Георгиев и Панов.
Водещ: Да де, но единият е в отпуска и затова питам.
Бойко Борисов: А другият не е?
Водещ: Единият не зависи от вас. Все пак той е назначен от Висшия съдебен съвет. Питам ви вас като лидер на мнозинството в парламента.
Бойко Борисов: Аз не съм лидер на мнозинството в парламента. Ние имаме доста сложна конфигурация.
Водещ: Лидер на партията, ако има мнозинство в парламента.
Бойко Борисов: Нека да му свършат – казвам ви, каквото знам. Но прави ли впечатление как въпросите ви са само в едната част на везната?
Водещ: Там, където има отношение към вас, г-н Борисов, към вашите депутати.
Бойко Борисов: Добре. А другата – кой питахте за другата? Просто да знам.
Водещ: Корнелия Нинова сме питали, Висшия съдебен съвет сме питали.
Бойко Борисов: Питали сте. Добре. Не съм ви гледал, извинявайте.
Водещ: Който дойде, винаги може да ни отговори.
Бойко Борисов: За мен са два абсолютно идентични случая.
Водещ: Разбира се, имате право на това.
Бойко Борисов: Имам, разбира се.
Водещ: И ви отговарям веднага. Имате ли надежда, че до края на този мандат на Европейската комисия ще падне мониторинга от България, каквото нещо беше заявил Юнкер – помните, нали?
Бойко Борисов: Да. И работим. Само преди десетина дена беше при Тимерманс – заместник-председателят на Европейската комисия – главният прокурор. Върна се с няколко точки, които трябва до юни да са направени, и те вече са в парламента. Едното си го спомням – беше, ако не ме лъже паметта, общинските съветници също да бъдат проверявани.
Водещ: Общинските съветници, които трябва да бъдат проверени, които махнаха преди това.
Бойко Борисов: Другото беше тримата големи парламента да има право.
Водещ: За главния прокурор става дума и не парламента, а да има отчетност на главния прокурор.
Бойко Борисов: Отчетност не само на главния прокурор – на тримата големи.
Водещ: Те си се отчитат.
Бойко Борисов: На всичките. На кого се отчитат?
Водещ: Другите двамата. Има доклад. Имат пред Висшия съдебен съвет, не пред парламента се отчитат.
Бойко Борисов: Хубаво де. Да се отчитат при примерно и тримата големи, да има – то не е за отчитането, даже не е точната дума отчитане.
Водещ: То е за контрола, може би?
Бойко Борисов: Да има кой да ги проверява, защото той може да дойде, да се отчете всеки – дали е съгласен парламента, или не – става и си отива. Да има възможност да бъде и проверявам, и контролиран. И то мисля, че това беше за тримата големи, не само за /…/
Водещ: И също така смятат, че няма достатъчно дела или присъди върху злоупотреба с евросредства – това е другото.
Бойко Борисов: Сега ще има много. Убеден съм, че ще има много.
Водещ: Защото Вера Йоурова, която е еврокомисар по правосъдието, ако беше по друго, нямаше – изрази вярно, частно, лично мнение, но тя смята, че е абсурд да отпадне мониторинга в рамките на тази Еврокомисия.
Бойко Борисов: Първо, тя е от друго политическо семейство. И колкото е меродавно, ако Мария Неделчева излезе днес и нахока Чехия за милиардерите, които са с огромни пари там.
Водещ: Но тя е по дигиталната политика, докато Вера Йоурова е еврокомисар по правосъдието.
Бойко Борисов: И каквото като е по дигиталната политика? Ще ви каже примерно, че тези милиарди в частни ръце, които са се натрупали през годините, пречат на дигиталното развитие на Чехия и затова България е по-напред от тях. Дали ще я цитират в Чехия и ще я питат няколко? Г-жа Йоурова, която е идвала много пъти в България, позната от либералите – наши противници сега на изборите, ДПС са от либералите, излиза и казва „Моето лично мнение“. Само че само преди една седмица личното мнение на Тимерманс, който отговаря за мониторинга, на Жан-Клод Юнкер е „Не правете до юни тези още няколко стъпки“.
Водещ: Тоест, надеждата не е умряла?
Бойко Борисов: Ни най-малко.
Водещ: И шансът не е пропилян, казвате?
Бойко Борисов: Аз съм убеден, защото ние имаме точно ясно разписани от тях какво се иска от нас. И всичко това ще бъде изпълнено в следващите дни в парламента, така че въобще нямам колебания.
Водещ: Добре, минаваме по следващите въпроси, защото много съм си наумила да ви попитам. Кажете защо решихте да възстановите Военното училище в Долна Митрополия?
Бойко Борисов: Първо, защото е важно.
Водещ: Не е пи-ар акция? Това исках да попитам.
Бойко Борисов: Пиар за кой?
Водещ: За вас, тъй като все пак летците са симпатизанти на президента се предполага и пилотите.
Бойко Борисов: Напротив – с президента тук сме действали заедно, ако някой от неговите хора слуша – без Иво Христов, защото той ще му предаде по друг начин.
Водещ: Не, той гледа.
Бойко Борисов: Дали?
Водещ: Да.
Бойко Борисов: Още, когато беше командващ Военновъздушните сили, още оттогава сме говорили да възстановим Военното училище.
Водещ: С него сте говорили? С Радев?
Бойко Борисов: Да. Даже и вчера се чухме по тази тема, че е изключително и той доволен от това, което е направено, и че продължаваме с пълна мощ да подпомагаме Военното училище да го развием, защото то е в доста лош вид, защото там ще се развият много и ще се учат не само летци – и наземен състав, и гражданска авиация, и ръководители въздушно движение. Това е добре за целия регион. Догодина октомври, ноември магистрала „Хемус“ вече ще е до Плевен – между Плевен и Ловеч, така че спокойно студентите и преподавателите могат и до София да пътуват.
Водещ: Но вие сте говорили с президента Радев?
Бойко Борисов: Да.
Водещ: Аз мислех, че основно воювате.
Бойко Борисов: Очаквам по тази тема – съвместно сме го мислили, съвместно сме го направили – да каже и едно „Добре си изпълнявате задачите.“
Водещ: Добре, надявате се – ще го чуем. Обаче той ли е вашият опонент в политиката, или БСП? Струва ми се, че най-много ви боли, когато Радев – президентът Радев –каже нещо срещу вас, срещу автокрацията, срещу корупцията?
Бойко Борисов: И в общи линии аз само тогава реагирам.
Водещ: Само на него реагирате? Това е вашият опонент – така го усещаме.
Бойко Борисов: Не, не че е опонент, но той е държавен глава, той е първата власт, той е върховният главнокомандващ.
Водещ: Първата власт е парламента, г-н Борисов. Не може да е първата власт г-н Радев и президента.
Бойко Борисов: Когато се построяваме, първи застават държавният глава, след него застава шефа на парламента.
Водещ: Това е протокола.
Бойко Борисов: След това аз и министър-председателят.
Водещ: Това е протокол. Все още първата власт е парламента и жалко, че нямаме това усещане.
Бойко Борисов: Не може, когато си първия човек в държавата, първата дама – понеже не казваме втората дама, не казваме, че Караянчева е първата дама, нали?
Водещ: Не.
Бойко Борисов: А казваме, че г-жа Радева е първата дама.
Водещ: Караянчева ръководи първата власт.
Бойко Борисов: Безспорно той е първият, нали?
Водещ: Добре. Решили сте, че той е първият. Хубаво. Приемаме, че той е първият.
Бойко Борисов: Първият все да казва, че не е от властта. Виждате, БСП ми прави сметка в ЦИК дали съм с кола, дали съм със самолет, дали съм пеша, дали съм с метрото. То същото важи и за него по тази логика. Когато ди изпратиш шефа на пресцентъра за водач на листата на БСП или началника на кабинета четвърти в листата на БСП, ясно е, че имаш политическо отношение. Трябва ли и той да излезе отпуска по тяхната логика? Много е просто. Така че в личен план аз мисля, че понеже аз го уважавам, се надявам и той да ме уважава, но това е негова работа. От негово име не искам да говоря. Знам, че за каквото сме се разбрали, винаги сме свършили работа. За Военното училище действахме заедно и мисля, че стана добре.
Водещ: Добре. Защо дадохте пари за УНСС? Извинявайте, може ли преди да ми отговорите, тези, които възпитават икономистите не могат да си направят някаква сметка и заплашват с фалит? Второ, вие отидохте и разговаряхте с ректора. Това, че е от „Държавна сигурност“ е едната страна на въпроса. Този човек по време на протестите на децата ги наричаше „да се махат оттам, като не им харесва“. Казваше им, че „дремят по банките“, когато протестираха, а те протестираха заедно с вас, когато вие протестирахте. Разбирате ли? Той им каза: „Като не ви харесва в България, тръгвайте си“.
Бойко Борисов: Помниш ли, с тебе си говорихме за „Цанков камък“?
Водещ: Ахилес пази рисунката още.
Бойко Борисов: Да, вие бяхте тогава още в „На четири очи“ по Нова телевизия. Аз си дойдох от Цанков камък и ви помолих да покажете как пътят спира в планината. Просто кара, кара един път и спира. И за да може Девин и околностите да има път, защото или не трябваше да пускаме язовира, или трябваше да строим и този път излезе с 250 милиона, огромна цифра. И аз тогава пред публиката и пред вас казах: „Кажете, хора, кажете кое да направя – да не пуснем язовира за 1 милиард инвестиция, вярно, 80 мегавата, ама е построено, или да достроим пътя?“. При вас го правихме, исках го това предаване от Нова телевизия, не ми го дадоха, защото беше много видно тогава. Само че хората го забравят.
Водещ: Защо не ви го дадат не разбирам. Въпросът е сега защо.
Бойко Борисов: УНСС построили сграда. Неслучайно и аз като слушам вас, все едно слушам Влади Горанов, защото той не щеше да идва и вика: „Шефе, това не е работа за нас, защото ние нито сме надскочили парите, те са самостоятелни по закон, не редно да им се дават парите“. В същото време от другата страна обаче казват: „Ето, има я тази сграда построена. Нека да я оставят да се срине и да пустее така, както Ямболската болница и много други сгради в България“. Просто БСП с недовършеното строителство са абсолютен световен шампион. Няма други като тях. Започнато и недовършено. Масово. И ето, ние сме ги превели парите. Изпълнили сме си ангажимента. Направете вие едно журналистическо разследване, вижте.
Водещ: Какво трябва да видим?
Бойко Борисов: Защо са похарчени.
Водещ: Вас нещо смущава ли ви? Кажете, ако има нещо, което ви смущава.
Бойко Борисов: Мен много неща ме смущават и затова сме изпратили държавния и финансов контрол да провери всичко. Оправданието на декана е, че когато са започнали строежа, не са знаели, че магистралният водопровод или топлопровод минава точно под мястото. Така каза. И вследствие на което се оскъпява с 1,5 милиона.
Водещ: Разбрах. Казах си мнението, обаче, г-н Борисов, каква ще е идеята на вашите евродепутати в Европарламента?
Бойко Борисов: Все пак, като имате предвид, за да не остане някой от зрителите с впечатлението, че този ректор ми е приятел и правим нещо приятелски, защото това могат да изкарат, като всеки шеф на висше училище и университет, аз ги уважавам, но там са и Орешарски мисля, и проф. Гечев, те са много преподаватели там и то от нашите опоненти. Така че съм го направил заради студентите и преподавателите, а не заради ректора.
Водещ: Добре, които останаха, а не послушаха призива на ректора си да напуснат страната, като не им харесва. Моля ви, сега нека все пак да поговорим и по европейските теми, защото каква е целта на вашите депутати? Защо искате да имате много депутати в Европейския парламент? Каква е вашата кауза?
Бойко Борисов: Защото видяхте, че особено за транспортните работници Андрей Новаков и другите и между другото и от БСП Курумбашев много силно се включи, Джамбазки от ВМРО. Просто като изключим колегата от ДСБ или как се казват сега, че те си смениха доста пъти имената, който уж си е изпуснал самолета.
Водещ: От ДПС и другия колега Бареков.
Бойко Борисов: Всички останали много мощно и много единно се бориха по тази тема. Така че да видим дали ще успеят и мога да дам и много други примери.
Водещ: Вие твърдо ли ще останете в семейството на Европейската народна партия?
Бойко Борисов: Ние сме от партиите за пример в ЕНП. Ние нямаме като, имаше един посланик в ООН, който се чуди къде да отиде, а и го гледах, прави изказвания по мой адрес. Като знам 5-6-7 години как клечеше, как се молеше да стои там в Ню Йорк, просто толкова двулични хора.
Водещ: Много гняв сте събрали. Повече към своите или повече към чуждите?
Бойко Борисов: Двуличници просто. Такива – молят се, молят се да стоят там на заплати, да са там и изведнъж минават в друга партия из почват да говорят против мене, след като са забравили как са дошли, как са ме молили. Аз не съм ги познавал, той вика: „Моля ти се. Ти си най-готиният. Ти си толкова голям“. Викам: „Аз знам кой съм. Ти какво искаш?“. „Не, бе, само посланик да съм. Не искам нищо друго. Само там по червен килим да ходя, на мекичко“.
Водещ: Много хора ли ви говорят така?
Бойко Борисов: За този се сетих, че го гледах него по една телевизия.
Водещ: Само кажете на финала на нашия разговор, г-н Борисов, страх ли ви е, че Европа ще бъде различна след тези евроизбори с идването на националистите, на крайнодесните?
Бойко Борисов: Не. Европа винаги е била дясна, Европа винаги е била прогнозируема. Те и националистите идват. Помните как се говореше за „Сириза“, нали, Че Гевара какво чудо беше.
Водещ: Всяко чудо за три дни, казвате?
Бойко Борисов: Алексис Ципрас е може би най-десният премиер за четирите си години управление.
Водещ: А и „Подемос“ щеше да бъде чудото в Испания и там.
Бойко Борисов: Хората са казали: „Най-много се лъже преди избори и след лов“. Така че сега националистите се правят на националисти, но като отидат в Брюксел, вече и премиерът Конте си е приказен европейски лидер. По-скоро се притеснявам от това, което прави Виктор.
Водещ: Да, той напусна.
Бойко Борисов: Той ми е приятел, но това, че е свалил подкрепата си към Манфред Вебер, не е добър сигнал. Не е добре.
Водещ: С „да“ или не“ – има ли обстоятелства, при които след тези избори бихте подали оставка?
Бойко Борисов: Не. Няма никакво основание за това.
Водещ: Както беше: „И да паднем, и да бием, оставка няма да има“.
Бойко Борисов: Първо – това са европейски избори. Освен това 9 милиона само дадохме за машинно гласуване, а едни избори са над 54 милиона. Да правим нови избори и октомври нови избори – 150, 160 милиона да дадем за избори. Това трябва да сме малко. Не можах нищо да си кажа за реклама. Само толкова добри неща правим и да не можем да ги изкажем от тераси и апартаменти.
Водещ: Друг път.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране