08.04.2020 | 12:25
Борисов разпореди уволнение заради отпуснат кредит от 75 милиона лева
Премиерът махна Стоян Мавродиев и ръководството на ББР

Премиерът Бойко Борисов е разпоредил да бъде освободен изпълнителният директор на ББР Стоян Мавродиев, както и целият борд на банката. Това съобщи министър-председателят в самия край на тазсутрешния брифинг на оперативния щаб за разпространението на коронавируса, на който обичайно премиерът не присъства.

Причината е отпуснат кредит от 75 милиона лева на неизвестна колекторска фирма. Вчера Демократична България поиска уволнението.

Разпоредил съм икономическият министър да свика борда и да освобождава наред, заяви Борисов. Той уточни, че за кредита не е бил уведомен финансист № 1 Владислав Горанов.

Това няма нищо общо с правителството. Не знам колко е законно, колко е морално, но не звучи добре, коментира вчера вицепремиерът Томислав Дончев и подчерта, че ще бъде потърсен отговор от ръководството на банката.

Случаят със заема бе разкрит от в. “Кaпитaл”. В рaзгaрa нa извънрeднoтo пoлoжeниe, нa 26 мaрт, бaнкaтa, ръкoвoдeнa oт Cтoян Мaврoдиeв, e oтпуcнaлa милионите на “Cвeти Гeoрги груп” – дружecтвo, cвързaнo c кoмпaниятa зa изкупувaнe нa взeмaния “C. Г. груп”. Cпoрeд пocлeдния гoдишeн финaнcoв oтчeт нa фирмaтa “Cвeти Гeoрги груп”, кoйтo e зa 2018 г., тя пoчти нямa дeйнocт – eдвa 57 000 лв. aктиви, 2000 лв. прихoди и нулeвa пeчaлбa.

Точно в разгара на икономическата криза, когато на ББР са възложени огромни отговорности за спасяване на малкия бизнес, това е нечуван скандал, заявиха от Демократична България.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране