05.05.2021 | 11:27
БСП получи и върна мандата! Радев: Отиваме на нови избори (ВИДЕО)
България има нужда от волева политическа алтернатива, която този парламент не успя да излъчи, каза президентът

Президентът Румен Радев връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от третата по численост парламентарна група в 45-тото НС – „БСП за България“. Това бе последната възможност да бъде сформирано правителство в рамките на това Народно събрание. Корнелия Нинова веднага върна мандата.

Първите два мандата бяха върнати от коалиция ГЕРБ-СДС и „Има такъв народ“, без техните кабинети да бъдат гласувани в парламента.

„Нашето желание беше да има правителство, което да реши няколко важни за хората проблеми, да приеме социални и икономически мерки за разграждане на модела „Борисов“, за План за възстановяване. В името на тези приоритети подадохме ръка на втората политическа сила „Има такъв народ“, но тя не беше поета“, каза Нинова.

„България има нужда от волева политическа алтернатива, която този парламент не успя да излъчи. Ясно е, че отиваме на нови избори. Но ако и след тях не може да се състави кабинет, можем да изпаднем не само в политическа, но и конституционна криза“, заяви Радев и съобщи, че новата ЦИК ще влезе в своята роля едновременно с указа за разпускане на НС и насрочването на нови избори.

Той обяви, че на 7 май от 9 ч. ще е изслушването на кандидатите за ЦИК. Следващата седмица ще разпусна Народното събрание и изборите се очертават на 11 юли.

Още на 1 май Националният съвет на БСП взе решение да върне мандата още при връчването му.

С това процедурата по Конституция за съставяне на правителство е изчерпана. По закон следва президентът да разпусне НС и да създаде служебен кабинет, който да подготви предсрочни парламентарни избори.

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране