16.08.2019 | 13:26
Българи във Валенсия готвят и протест срещу назначението на Пламен Георгиев
Петицията срещу новоназначения консул набира сила: " За какво ни е прокурор тук"

Българи във Валенсия подготвят протест срещу назначанието на Пламен Георгиев за генерален консул. Петицията срещу изпращането на бившия шеф на антикорупционната комисия в чужбина вече е подкрепена от над 1700 души.

“Идеята за петицията беше, че досега в консулството ни винаги е имало много грамотни хора. Допреди дни не бях чувал за този човек“, заяви един от инициаторите на петицията Пеци Петров.

Той коментира пред БНР, че недоволството не е провокирано от скандалите около терасата на новия консул, а от качествата, които изисква консулския пост.

“Българската престъпност спрямо останалата в Испания е почти нулева. Ние сме хора, които живеем и работим нормално. За какво ни е прокурор тук“, допълни Петров.

Той сподели, че като администратор на различни страници в мрежата вижда много голяма подкрепа от хората и допълни, че до този момент към недоволството на сънародниците ни няма реакция от българските институции.

Много от гражданите, подкрепили петицията, са споделили и мотивите си за недоволството си. Сред тях са както скандалите около имотите на Пламен Георгиев, така и практиката за политически и неаргументирани назначения в българската дипломация.

“Наглостта, ненаказуемостта и некомпетентността на ръководните позиции е повече от презрителна и унизителна за гражданите на тази държава. Това е само поредният пример. Вместо подсъдим – консул”, пише жена, подкрепила подписката.

Според друг Пламен Георгиев не отговаря на изискванията, за да заеме този пост, защото е “компрометиран с прословутата си тераса”.

Пламен Георгиев за десетина дни смени три поста. В края на юли оставката му като шеф на КПКОНПИ бе приета от парламента, а няколко дни по-късно Висшият съдебен съвет (ВСС) го възстанови на поста. Четири дни по-късно правителството го назначи за генерален консул във Валенсия.

Външно министерство, което едва ли стои зад идеята за трудоустрояването на Георгиев във Валенсия, мотивира назначението с това, че той знаел испански и работел добре с правоохранителните органи в Испания.

Георгиев обаче се оказа с начално ниво на познания по испански език. Според автобиографията на бившия шеф на антикорупционната комисия, депозирана в парламента през февруари 2018 г,, той владее испански на ниво А2, което предполага съвсем базисни умения.

“Във Валенсия винаги сме имали много добри консули – Константин Коджабашев, Мая Стефанова, Цветелин Цолов. И очакваме отново много високо ниво на консула. Работата на консула не е само да подписва документи и да ходи на приеми. Допреди два дни нищо не бях чувал за този човек. Проверих и видях, че не владее испански – ниво А2 е много ниско”, коментира Пеци Петров и пред бТВ.

Той уточни, че над 1200 души са подписали петицията и броят им непрекъснато расте. Готвят се и за протест пред консулството, когато Георгиев пристигне.

Според Закона за дипломатическата служба, “за ръководители на задгранични представителства се назначават дипломатически служители, които имат минимално изискващия се дипломатически ранг и длъжностна категория” или, по изключение “изявена личност, която се ползва с безспорно добро име и авторитет в Република България”.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране