24.09.2019 | 0:01
Бюлетината излиза все по-скъпо – този път 32 стотинки
На евровота тя струваше 20 стотинки, а на президентските избори през 2016-та, а след това и на извънредните парламентарни през 2017 г. – малко над 18 стотинки

Малко над 32 стотинки излиза цената на една бюлетина за местните избори на 27 октомври. Това стана ясно от доклада на ЦИК към обществената поръчка за изработката на самите бюлетини, изготвен след проведените преговори между изборната комисията и БНБ, която по закон е задължена да ги отпечата. За четири години цената на хартията скочила с 13%, ЦИК отделя малко над 6,121 млн. лева за изработването.

На последния евровот през май бюлетината струваше 20 стотинки, а на президентските избори през 2016-та, а след това и на извънредните парламентарни през 2017 г. – малко над 18 стотинки.

Причината за реално двойния ѝ скок пък се оказва драстичното оскъпяване на целия процес на отпечатване през последните няколко години – от цената на самата хартия, през инфлацията, до отказ на един от подизпълнителите да участва в процедурата, заедно с БНБ, поради краткото време и сложността на самите бюлетини.

От печатницата на БНБ изтъкнали, че цената на хартията се е увеличила с 13% и 7,6% инфлация от 2015 до 2019 година. По-високата цена била обоснована и от по-големия брой подизпълнители, които БНБ ще ползва, за да се справи с обема, срока и сложността на поръчката.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране