21.09.2022 | 16:14
Военният министър: Има риск за националната ни сигурност
Провеждането на мобилизация в Русия естествено, че води до ожесточаване на конфликта и трудна предсказуемост на края на този конфликт, каза Димитър Стоянов

Риск за националната сигурност на България има, но пряка заплаха няма. Това заяви на брифинг в Министерския съвет служебният министър на отбраната Димитър Стоянов, който коментира обявената частична военна мобилизация в Русия, съобщава БТА.

„Провеждането на мобилизация в Русия естествено, че води до ожесточаване на конфликта и трудна предсказуемост на края на този конфликт“, заяви военният министър. Той припомни, че България е член на НАТО, а системата за колективна отбрана добре гарантира националната ни сигурност.

„Всеки един конфликт, който е замразен, тлеещ или горещ, какъвто е в Украйна, е риск за националната сигурност. Като се започне с потока от бежанци и с използването на икономически средства, водещи по един или друг начин до влияние върху националната ни сигурност. Ние го усещаме сами, виждаме какво става с цените“, обясни министър Димитър Стоянов.

На журналистически въпрос дали новата ситуация, свързана с частичната военна мобилизация в Русия, може да доведе до обсъждане на увеличаването на контингента на НАТО в България, Стоянов отговори, че към момента това не е необходимо, тъй като пряка заплаха за страната ни няма.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране